組NAS 用 SSD 求推薦

諗住搵6隻用泥組NAS
會用SATA
研究左一陣
暫時有以下選擇

如果係香港買:
860 EVO 4TB

如果Amazon:
Ionwolf 125 4TB
Outel D3-S4510 4TB

大家有冇更好推薦?
定係其實唔怕 QLC (因為根本寫唔到咁快) 直上8TB ?

謝謝

QLC除咗速度

仲有壽命相對比較短

而且平得少少

唔建議買

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2. ...
kofz 發表於 2021-3-29 12:43

因為我見micron ion 5210 有8TB,賣7千幾
計TBW 有11k TBW (假設我冇計錯啦)

當然問題係寫入係得360

CHING點玩法,
6SSD 4TB
爽死啦
jackwong717 發表於 2021-3-29 12:50

冇呀
想飛甩自己房入面部電腦既 機械碟storage,
而家一讀取就聽到機械聲覺得好煩
本身又用緊10T
就咁買SSD 插機又要RAID
咁不如直接上NAS
插好隻 NAS 可以做storage 又可以些牙比屋企人放相放片駁電視拎出來睇一次過搞掂.
我自己放野又好多圖片 (大家明啦 )
如果落機械碟我怕一開folder load 九世都未load 到 index

NAS 用ssd 仲要同批次盤,同年同月同曰生,????????????
jimie 發表於 2021-3-29 13:01

冇咁高要求
我只係諗住一買買兩隻著左機先
之後再兩隻兩隻咁加

回復 crackong

其實只係嫌有聲倒不如放係廳好過,反正share俾家人用。而且就算換SSD靜咗都會有風扇聲…

v ...
tingcrab 發表於 2021-3-29 14:10

我都諗住放係廳.
其實仲心大心細緊

真係咁貴整6隻SSD 行 RAID 6
定係
6隻 5400 轉機械碟 行 RAID10

回復 crackong

6隻ssd太貴,不如玩2隻或3隻照原諗法,剩下的錢砌部弱d既backup nas機,用番3.5hdd,

Andr ...
jackwong717 發表於 2021-3-29 15:03

我本身已諗住用6 bay

ching 意思係咁?

volume 1 行三隻 4TB SSD RAID 5
volume 2 一隻 12T 做BACKUP 先
之後再係volume 1 加多兩隻4TB 再轉 RAID 6 岩岩好12TB ?

回復 crackong

我意思係1部常用放房,
另再1部做backup 機放廳,
常用就用3ssd,
廳就砌又好,ds220或更平 ...
jackwong717 發表於 2021-3-29 15:18

明白
但我想一部機搞掂呀

回覆  crackong

睇你自己追求D 咩喇......
我追求速度所以........
mcmug0928 發表於 2021-3-29 16:04

行 SHR-2 ?

回覆  crackong

RAID 0
mcmug0928 發表於 2021-3-29 17:36

快過10Gb lan

轉用25g lan  

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)
kofz 發表於 2021-3-29 19:39

560x6 = 3360MB/s
3360x8  = 26Gb/s

快過25Gb Lan