S 720+一隻HDD已損毀

Basic, 無行Raid, 突然間報已損毀. S牌8T Nas專用HDD, 好似用咗1年左右, 乜而家d HDD咁快壞(之前全無先兆...).
請問係咪無得救了? Thanks!

PS. 重要data已backup在外置HDD.
反而儲存區2另一隻2.5寸HDD日日BT又唔見佢死

Basic, 無行Raid, 突然間報已損毀. S牌8T Nas專用HDD, 好似用咗1年左右, 乜而家d HDD咁快壞(之前全無先兆.. ...
ichigo1000 發表於 2021-4-1 14:55

有冇死因分享下?

我都想知! 好突然...

有冇死因分享下?
kelkmk 發表於 2021-4-1 15:21

此區標準答案,唔好用S 碟????????????,利申我幾部Nas 用緊10集碟,只有兩只Toshiba, 其他都係seagate 紅 未到pro 我用得好地地,而家d電子產品,講彩數

點解咁得意,配置狀態:已損毀。但健康狀態:良好。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

點解咁得意,配置狀態:已損毀。但健康狀態:良好。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0) ...
kk30 發表於 2021-4-1 17:41

SMART Passed, 但係Data已炒

所以raid 咗有机会修復

所以raid 咗有机会修復
jimie 發表於 2021-4-1 18:51

無用,碟有事

Android 紅米note8pro

修修復data, 唔係修復hdd

我都想知! 好突然...
ichigo1000 發表於 2021-4-1 15:24

你睇下隻硬碟係唔係重插過好多次