比$買hdd ->ok
比$買正版->not ok
madebyp90 發表於 2021-6-11 03:33

硬件 = 有件實物 = 可以俾錢
軟件 = 冇實物 = 賣空氣 = 應該免費

其實而家到底係用咩先會中招? 我唔熟network, 只係一般用家用nas去backup個人file

NAS平時用rtorrent去PT所以有開upnp、會用myqnapcloud、qfile app去存取檔案, router我用synology rt-2600ac, 開咗VPN Server plus只用SSL VPN同Web VPN

其實而家到底係用咩先會中招? 我唔熟network, 只係一般用家用nas去backup個人file

NAS平時用rtorrent去PT ...
jozifkwan2021 發表於 2021-6-17 10:39

開 Upnp 已經等於中門大開 , 唔係自己控制緊俾咩 traffic 入 , 邊件野出事都關你事
今日出事個 d 你無用就無中招 , 但唔知聽日輪到邊個 program 出漏洞

回覆 342# jozifkwan2021

用Qnap就有機會中, 因為係OS/內置software有bug(無得停同uninstall)

開 Upnp 已經等於中門大開 , 唔係自己控制緊俾咩 traffic 入 , 邊件野出事都關你事
今日出事個 d 你無用就 ...
觀星是答案 發表於 2021-6-17 11:05

咁唯有停UPnp,但停咗點樣去PT呢 有無巴打交下小弟

回覆  jozifkwan2021

用Qnap就有機會中, 因為係OS/內置software有bug(無得停同uninstall) ...
t19922006 發表於 2021-6-17 11:08

OS有事咁點算

回覆 346# jozifkwan2021

唔好用Qnap, 一個月連續發生兩單嚴重bug俾人加密, 兩次bug都係佢內置software出事

就算要用都要"做好"backup, 最好offline/offset
有公司試過連backup都俾人加密咗