回復 30 #Kin_2012

炒左個raid,咪又係企响度

Android 紅米note8pro

回復 Kin_2012

炒左個raid,咪又係企响度

Android 紅米note8pro
jackwong717 發表於 2021-5-21 07:49

咩叫炒左?

不過都無咩所謂, 萬能 key 一定對..

炒左個火牛, 咪又係企响度
炒左塊底板, 咪又係企响度
炒左條電線, 咪又係企响度
炒左張顯卡, 咪又係企响度
炒左張網卡, 咪又係企响度

炒左XYZ, 咪又係企响度

最重要係BACKUP
愈back得密,lost得愈少

回覆 27# Kin_2012

原來如此,我仲用緊3T 無問題吧?大容量應該用咩raid?

回覆 28# harryytm

我呢幾個raid就正正係用來單向mirror

回覆  Kin_2012

原來如此,我仲用緊3T 無問題吧?大容量應該用咩raid?
saldtch 發表於 2021-5-21 09:46

上網好多資料...例如...

SATA disk (URE = 1e-14)

回覆 36# Kin_2012

我睇過而家係1E15

不過下次再build 野都應該唔用Raid 5 了

我睇過而家係1E15

不過下次再build 野都應該唔用Raid 5 了 ...
saldtch 發表於 2021-5-21 13:36

隻隻碟唔同, 睇番 spec.
不過相差唔遠的, Enterprise disk (URE = 1e-15).

Failure rate 可以自己計, 有公式的, 至於 Raid 5 安唔安全相信大家已經有答案, 其實十幾年前已經出晒警告, 不過唔少人唔知或者當無事姐。。

回覆 38# Kin_2012

所以而家應該將Raid 5 轉Raid 6 先? 之後再諗點轉Raid 10?

所以而家應該將Raid 5 轉Raid 6 先? 之後再諗點轉Raid 10?
saldtch 發表於 2021-5-21 14:47

根據計算, 以你幾隻 3t 計,raid6 rebuild 出事率低好多,家用黎講可以接受了。