[操作疑難] NAS 加HDD 過熱

我將之前用來做外置HDD 是ironwolf 插入nas 度用, 過到smart但ihm 一直話hdd 過熱, 請問 有無方法解決?
最低試過37度都係話過熱

修改硬碟警告吧(改高,有得改就55-60左右)

ironwolf  最高可以70度, 不過一般呢d天氣,平時4x度都正常

回覆 2# rfdingo

只可以抑制, 一係就停用, 請問一下係有方法改高嗎?
我試過抑制, 但個警告耐唔耐就彈番出來

回覆  rfdingo

只可以抑制, 一係就停用, 請問一下係有方法改高嗎?
我試過抑制, 但個警告耐唔耐就彈番出來 ...
fix0016A 發表於 2021-5-28 15:17

咁你試下改 nas fan speed
    https://www.synology.com/zh-tw/k ... _on_my_Synology_NAS

我隻47度都冇事喎,係咪你隻HD本身有問題

DEL 重覆 post

我兩隻wd red plus 半idle都熱過你都無事  (反而隻green 1t 長寫野仲涼XD
新鮮,室溫30-31度

不過如果37度都話熱,不如幫隻碟行過full test先,一陣放data落去先出事就玩自己

fan speed 已經用緊全速, 我都唔知係唔係隻HDD有事...
隻HDD 本身係hub 拎出來時熱到辣手,我等左半個鍾先放入nas

回覆 8# rfdingo

我就係怕出事, 所以未放野入去
你指係nas 度做full test?