我部920.. NVMe SSD

裝左2條 NVMe SSD
4K讀寫都系好慢,完全完全行唔到90MB/S
咩問題?
唔該

咩問題?
唔該
cat6 發表於 2021-5-30 03:00

正常唔加 ssd 都食到9xMB/S速度

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

成日問呢d問題但又唔講自己用緊咩network、經wifi定係行線……唉~

標準答案: 有好多因素影響,不能一概而論

回復 2 #kofz

佢問4k寫讀速度,
一般ssd 4k唔係得2,30MB/s咩?

Android 紅米note8pro

回復 kofz

佢問4k寫讀速度,
一般ssd 4k唔係得2,30MB/s咩?

Android 紅米note8pro
jackwong717 發表於 2021-5-30 10:14

睇漏咗

以為普通讀寫速度。。。

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

咩問題?
唔該
cat6 發表於 2021-5-30 03:00

你用緊咩 ssd
咩速度,有幾快幾慢

得你覺得數/圖都無真係無解

你用緊咩 ssd
咩速度,有幾快幾慢

得你覺得數/圖都無真係無解 ...
rfdingo 發表於 2021-5-30 12:40

可唔可以教我點樣開圖中依個app test
唔該。。

可唔可以教我點樣開圖中依個app test
唔該。。
cat6 發表於 2021-5-30 23:43

基本上你講得出 自已4k rw 幾多
再搵番你ssd個型號容量,網上大部份都有人test過
4k rw  本來就唔高
尤其同你本身咩ssd有關,更莫講話你係cache  唔係直用
低既由十幾廿MB (如WD Green) 到高既980 pro 1百頭

https://ssd.userbenchmark.com/

另外1G網 理論上 係125MB,物理上不會無時無刻行足

如果你要4k極限快,你安心查
intel p905
不過nas 無份

基本上你講得出 自已4k rw 幾多
再搵番你ssd個型號容量,網上大部份都有人test過
4k rw  本來就唔 ...
rfdingo 發表於 2021-5-31 00:28

就算2k都系
請問是否熄左機nas  ssd cache就無?
開機系重新黎過?唔該
------
https://youtu.be/FQHqg2UBmB4
14:20
佢加左條NVMe SSD後,可以行到112MB/S
但我加左後80MB/S都唔過,1gb lan。pc既c:ssd將folder 入面n個files拉去nas速度同無加NVMe SSD一樣。