好少用的NAS, 突然話用左75% space, 求幫忙

今日心血來潮update左個NAS 0既 fireware, 竟然話個harddisk到左75%, 但因為最初用來backup屋企所有相,
之後都好少再backup,所以2TB根本好少用得晒,好奇望下,其實只係用左 250GB左右

各位師兄幫到小弟嘛?謝謝大家

螢幕截圖 2021-05-30 下午5.19.08.png

螢幕截圖 2021-05-30 下午5.26.12.png

螢幕截圖 2021-05-30 下午5.26.30.png

撇除你部機中毒.
你係唔係開咗snapshot?snapshot開得頻會好食space
當然,其他app也會產生cache,也會食space

回覆 2# lolo_hk

謝謝師兄回覆。
我沒有駁出街的,亦只會係手機backup相,應該唔會中左virus呱。
另外我部機只係單hard disk,應該做唔到snap shot,我都檢查過無set過做snap shot.
所以先覺得好奇怪

我 qnap 都有呢個問題,check 過哂冇野,似係 force alarm 就熄左個 warning.

via HKEPC Reader for Android

我 qnap 都有呢個問題,check 過哂冇野,似係 force alarm 就熄左個 warning.

via HKEPC Reader for Andro ...
mt4money 發表於 2021-5-30 18:55

師兄,即係唔set threshold?

如果你識SSH, 捐入去望一望.
https://forum.qnap.com/viewtopic.php?t=127841

回覆 6# lolo_hk

謝謝你師兄,我唔懂SSH,睇左個post都唔係好明

今日心血來潮update左個NAS 0既 fireware, 竟然話個harddisk到左75%, 但因為最初用來backup屋企所有相,
之 ...
mocha_boy 發表於 2021-5-30 17:59

建議你開ticket叫qnap support同你睇~

#recycle bin有無check?

via HKEPC Reader for Android

回覆 9# tingcrab

謝謝你師兄,有望過,無發現