回覆  cyruschan112

謝謝你的意見, 我會disable admin/guest account 再另開一個admin, 我唔想用quickcon ...
allen_c_hk 發表於 2021-6-7 22:12

WIN10 NAS VPN 網絡磁碟機設定
    https://www.youtube.com/watch?v= ... H_fkfw&index=27

回復 7 #allen_c_hk

如果無真ip,1係用qc,會慢同會好唔方便,1係轉用其他isp,如pccw,
1G,24月$98回增800劵,我古唔會相差太遠。

Android 紅米note8pro

啱啱打咗電話比HKBN, 佢話係浮動IP, 但係粒IP 係真IP
咁我想問吓, 如果我本身用緊出 ...
allen_c_hk 發表於 2021-6-8 13:06

用緊出面的VPN (surf沙魚)....呢D係人地SERVER VPN...
同自己用NAS開VPN SERVER係2樣野
laptop就用我以上教學.....
手機其實都係1樣...VPN後用DSFILE APP

回覆  jackwong717

Laptop 我會用你方法去set. 謝謝
mobile, 你既意思係咪先連VPN (surf沙魚)之後再開D ...
allen_c_hk 發表於 2021-6-8 13:23

手機係同Laptop 咁係手機SET L2TP VPN(自己NAS開的VPN呀)

回復 13 #allen_c_hk

你要明白vpn係乜嘢,人哋嗰啲vpn  server係畀隱藏自己嘅身份,而自己開嘅vpn server就係可以連上屋企嘅網絡令到好似內聯咗自己喺屋企上網一樣。

明白晒......

再問多少少, 720+ 最好邊一隻hard disk? (我念住8T*2, 行raid 1) ...
allen_c_hk 發表於 2021-6-8 17:31

而家HDD咁貴
我人品好...資料又少....我最大果隻都係6T
好少買HDD..因為好少壞!(S同WD都有...2T,4T果D普通版咋)

明白晒......

再問多少少, 720+ 最好邊一隻hard disk? (我念住8T*2, 行raid 1) ...
allen_c_hk 發表於 2021-6-8 17:31

最好加多隻外置USB HDD做BACKUP

回復 20 #allen_c_hk

咁7月中至尾先買到,
最怕8月都未到手。

回復 24 #allen_c_hk

唔會.....只有出優惠

4 bay 又太貴......我係NAS初哥, 入咗坑到時upgrade, 先consider 4 bay
但 ...
allen_c_hk 發表於 2021-6-8 23:59

所以對個人來講最重要都係相同片,
一般文件,資料大極有限!
其他可以下載得到!
我D相係用3部NAS加外置儲存
其他無左由佢