[操作疑難] synology 1bay 轉2 BAY 或換HDD

本身用緊synology 1bay DS118..因容量快滿..想換大HDD
1. 如果只是換入新HDD.,用原有的帳戶/quickID ,可吾可以登入新的HDD?
2. 如果不能,即係帳戶是跟隨HDD? ,咁應該如何更換HDD?
3. 如果由1BAY轉2 BAY, 請問方法是如何

THANKS

本身用緊synology 1bay DS118..因容量快滿..想換大HDD
1. 如果只是換入新HDD.,用原有的帳戶/quickID ,可吾 ...
SteveHon 發表於 2021-6-6 15:23

1.如果只是換入新HDD.,用原有的帳戶/quickID ,可吾可以登入新的HDD?
唔可以
2. 如果不能,即係帳戶是跟隨HDD? ,咁應該如何更換HDD?
係...backup...新hdd重新安裝dsm,抄番去
3. 如果由1BAY轉2 BAY, 請問方法是如何
正確做法都係backup後,
新2bays nas安裝好後抄番入去
或新nas經舊nas抄番入去

1. 如果只是換入新HDD.,用原有的帳戶/quickID ,可吾 ...
SteveHon 發表於 2021-6-6 15:23

1. 應該可以 你去https://account.synology.com/zh-tw/overview 應該可以改
2. 1bay 你換HDD 無多個bay俾你clone
3 你隻118唔可以用硬碟轉移,
只可以透過 Migration Assistant 轉移、透過 Hyper Backup 轉移
    https://www.synology.com/zh-tw/k ... _later#x_anchor_id5

thank
1. 是不是備份至外置普通的hdd便可?

2.再請教,我有部2bay的,打算加hdd,但呢個hdd係由另一部nas抽出來,發覺直接插落bay 2是用不到的,咁我係咪先抽出bay1 ,然後將bay2 的始初化,再放回舊hdd落bay1,聽講放錯有機會出問題。。

via HKEPC Reader for Android

thank

2.再請教,我有部2bay的,打算加hdd,但呢個hdd係由另一部nas ...
SteveHon 發表於 2021-6-6 16:56

係,...因為簡單....唔易出錯誤

2.再請教,我有部2bay的,打算加hdd,但呢個hdd係由另一部nas抽出來,發覺直接插落bay 2是用不到的,咁我係咪先抽出bay1 ,然後將bay2 的始初化,再放回舊hdd落bay1,聽講放錯有機會出問題。。

最好用PC FORMAT先

1.如果只是換入新HDD.,用原有的帳戶/quickID ,可吾可以登入新的HDD?
唔可以
2. 如果不能,即係帳戶是跟隨H ...
jackwong717 發表於 2021-6-6 15:40

touchwood 部機壞先,hdd無事,咁點算?thx

via HKEPC Reader for Android

1.有usb backup
2.買新機
3.借部機
4.用pc行不能說
5.用win裝軟件去讀
一般使用者最簡單易用就係外置hdd有backup。

1. 應該可以 你去 應該可以改
2. 1bay 你換HDD 無多個bay俾你clone
3 你隻118唔可以用硬碟轉移,
只可以 ...
happychanbb 發表於 2021-6-6 16:56

琴晚初試hyper backup..其中一様是簡單複製資料去另一位置(正合我心意),
如果我部118, 放入新HDD後..係吾係只須裝回DSM,再抄番去就可以?
我要係擔心原有的quick connect ID 要用新的..Thanks

quick connect ID
係跟你機型同SN,
如果你注冊左...只要去呢度輸入番就得啦!

quick connect ID
係跟你機型同SN,
如果你注冊左...只要去呢度輸入番就得啦!
jackwong717 發表於 2021-6-9 10:27

怪不之得我去https://account.synology.com/zh-tw/overview...有SN..原來個SN係跟機...
非常感激