有考慮過 hikvision, 不過諗住nas做到就唔使攪多部機
adriant 發表於 2021-7-21 14:35

睇吓你想唔想要感應功能
hkvision而家新model又平又清

而nas 只係勝在support raid

如果 nvr 功能上比唔上 nas,  咁vm 幾個不能說都好簡單。。。

如果 hivi cam 得, 買佢仲慳埋個 nvr. ...
Kin_2012 發表於 2021-7-21 21:57

vm 幾個不能說<- 唯一缺點係個ss 要同版本...

睇吓你想唔想要感應功能
hkvision而家新model又平又清

而nas 只係勝在support raid ...
madebyp90 發表於 2021-7-22 00:39

其實都幾糾結, 一套過係方便D但始終唔想有太多部機放喺度。如果部nas可以做埋nvr嘅野當然係最好, 只不過係怕部nas handle唔到4支cam。

其實都幾糾結, 一套過係方便D但始終唔想有太多部機放喺度。如果部nas可以做埋nvr嘅野當然係最好, 只不過 ...
adriant 發表於 2021-7-22 10:56

nas夠力,只係唔值得
功能少而貴

用 nas 米攪.
4枝Cam 1080p 24 小時 video 不停灌入 nas..
上期霸住一堆 bandwidth. 又要 local cache.

用 nas 米攪.
4枝Cam 1080p 24 小時 video 不停灌入 nas..
上期霸住一堆 bandwidth. 又要 local cache. ...
mcdull 發表於 2021-7-22 11:53

CHING講得啱...我都有諗過呢個問題,
睇圖應該會影響到其他設備上網頻寬,

回覆 35# mcdull

其實你local 都係行giga 架啦, 4 支cam 除非你行raw 者如果唔係我唁覺得會佔用幾多bandwidth worr

CHING講得啱...我都有諗過呢個問題,
睇圖應該會影響到其他設備上網頻寬, ...
jackwong717 發表於 2021-7-22 12:58

睇你router性能
我rog/ea9500s pc fullload nas冇事
以前AC68會跌speed

1支cam 1080 2gb/hr
8支cam 16Gb/hr
16000MB/3600sec=4MB/s 40mb/s
唔算好大咬

睇你router性能
我rog/ea9500s pc fullload nas冇事
以前AC68會跌speed

1支cam 1080 2gb/hr
8支cam ...
madebyp90 發表於 2021-7-22 13:25

唔係人人可以咁玩

行POE既話要再做足下功課...