其實都幾糾結, 一套過係方便D但始終唔想有太多部機放喺度。如果部nas可以做埋nvr嘅野當然係最好, 只不過 ...
adriant 發表於 2021-7-22 10:56

其實 4CH NVR都唔係好大部....DVD機左右大...8CH POE果D就大啦

...
師兄你搵人搞啦...自己唔熟唔好搞....又要拉線....隻CAM太長又要夾CAT5E再轉插....
俾D錢人搞好過....

出面整都係NVR機多嫁啦...係睇你行唔行POE....定行傳統

睇你router性能
我rog/ea9500s pc fullload nas冇事
以前AC68會跌speed

1支cam 1080 2gb/hr
8支cam ...
madebyp90 發表於 2021-7-22 13:25

條數係咪咁計就唔知(等高人講解)
本身支CAM用咩壓縮---->NAS使唔使再壓?
簡單講..太差既ROUTER一定辛苦左

其實 4CH NVR都唔係好大部....DVD機左右大...8CH POE果D就大啦

...
師兄你搵人搞啦...自己唔熟唔好 ...
口o口 發表於 2021-7-22 13:50

而家淘仔幾百就係POE啦,係拉線煩D啫

條數係咪咁計就唔知(等高人講解)
本身支CAM用咩壓縮---->NAS使唔使再壓?
簡單講..太差既ROUTER一定辛 ...
jackwong717 發表於 2021-7-22 13:56

支cam本身就壓好h264/265先 ftp去nas
nas純save file
q記 n年前4xx行1x支cam都夠力

唔係人人可以咁玩
jackwong717 發表於 2021-7-22 13:31

nas要用到動態監察的model太貴
好少人玩

而dvr大陸平到冇對手,比你玩pc nas更平

行POE既話要再做足下功課...
口o口 發表於 2021-7-22 13:42

點解咁講?POE唔係應該最簡單插LAN線

點解咁講?POE唔係應該最簡單插LAN線
bbsunny 發表於 2021-7-22 16:21

POE 帶電, 對線同連接既要求都高好多.  24V / 28V 線你唔可以拉好遠. 有老鼠咬可能會短路著火.
唔係求其諗住簡單插LAN線就可以.

其實七支cam唔係好佔好多bandwidth:

所以NVR駁cam個Dport位其實只有10/100Mbps。如果本身唔係用開NAS其實買部NVR的確係化算D,但NVR都有限制。用哂port位就無。而且IP CAM集線位就係放NVR個位,但其實多cam既話集線位又未必係一個放NVR最佳位置。而本身NVR remote入去係咪同直駁KVM入都有100%功能呢,我自己用過就唔係。
所以當初轉用NAS尤其係S記既都係想將集線位同NVR分開,100% remote入,配合埋S記DSM介面而無須用IE+不明plugin播片為主因。

每部S記NAS功能都是一樣,只不過效能有無咁高,最多支援幾多支CAM而已。S記之前出既NVR版既NAS只係多左拉臣同埋有HDMI駁芒做監視而已。至於DVA版本都係再多拉臣(8個)同埋有OpenCV AI/人而偵測功能而已;其餘功能都同普通既NAS surveillance package一樣的。

至於PoE比想像既其實無咁多要求同危險。拉線長度限制都係同本身cable一樣都係限制係100m內。而且本身八芯都要插哂data port detect到係PoE device先會供電;反之一般電源供應係無乜安全功能,頂多都係fuse;俾老鼠咬未必即刻cut到電添。而電線要求只需要普普通通既Cat5e就夠,室外行既頂多都係買防UV或者直接埋地底既厚線,但都同PoE無關。

話時話其實係咪應該開多個區係IPCAM/NVR區?我見一直係epc都無乜人講,搞到我最初搞都係上外國forum同睇youtube算~

其實七支cam唔係好佔好多bandwidth:

所以NVR駁cam個Dport位其實只有10/100Mbps。如果本身唔係用開NAS其 ...
tingcrab 發表於 2021-7-23 00:52

間屋唔會大裝修所以用nas或者nvr我都傾向用無線, 早幾日買咗個mesh router希望對接收有幫助。