我會建議買過部新NAS,反應會快啲~~

via HKEPC Reader for Android
tingcrab 發表於 2021-7-21 14:37

我其中一個方案就係4bay 用其中一個bay黎錄咁可以同D backup file分開。

路過,新手試答

用緊小米ip cam,可選nas 嚟save video(似係每分鐘將sd card 內video copy>nas)

就咁 ...
dearkaki 發表於 2021-7-21 14:52

咁樣D片咪會每分鐘分開哂?

咁樣D片咪會每分鐘分開哂?
adriant 發表於 2021-7-21 14:54

係呀,好多file,不過亦都方便既

你nas 開幾個不同身份,畀唔同小米cam,選唔同folder ,就可分開處理啦

係呀,好多file,不過亦都方便既
dearkaki 發表於 2021-7-21 14:55

我自己依家係每2個鐘一條片, 已經覺得好多file

回復 tingcrab

師兄連幾多部cam?
我之前用i3 2102不能說,
錄1支cam,cpu ram都食多左,
我而家只用小米ca ...
jackwong717 發表於 2021-7-21 14:44

而家有七支,四支應該係4MP嘅poe半圓式CAm/兩支係hidden嘅poe户內外各一/Amcrest 1080p wifi ptz…重有第八支但第七支實際用落唔駛裝住(要掘泥埋cable好麻煩)

之前用NUC i7 32GB行esxi裝不能說x2 行哂4支都okay。每個配1GB ram行2-4粒cpu到……本身個esxi夠ram夠U力行四五六七個VM都無乜問題…

回復 15 #tingcrab

咁即係vm10個不能說就有20個拉臣?
技術吟量太高,設定太多,
都係多過2支以上用nvr好。

Android 紅米note8pro

路過,新手試答

用緊小米ip cam,可選nas 嚟save video(似係每分鐘將sd card 內video copy>nas)

就咁 ...
dearkaki 發表於 2021-7-21 14:52

用得多cam好自然個要求唔係淨係射個recording file落去NAS咁簡單。

而係經onvif加落部NVR/NAS度去直接控制支CAM,咁就集中管理,方便好多。

太多recording file又無preview又無thumbnail睇,又無得成個24小時timeline方式展示去睇返啲片下,想搵有咩事發生其係好沮喪…

有齊timeline/又易係條timeline捽片其實都幾重要嘅功能。當你半日想睇屋企門口有咩可疑人物行過,其實都可以只係分零鐘內的事,於大半日六個鐘十二個鐘下呢啲event都只係一閃即逝……

所以加cam落去NAS嚟做錄影要俾license,就係呢個值錢嘅原因。

所以選擇IP CAM第一件事就係有無onvif十扑,無就skip。
但不幸已入手的話搵下forum有無隱藏嘅onvif或者有rtsp stream供應的話都可以勉強叫見到畫面嚟錄~
一般用onvif manager tool就可以scan local Network有無支援onvif的cam…

回復 tingcrab

咁即係vm10個不過說就有20個拉臣?
技術吟量太高,設定太多,
都係多過2支以上用nvr好。

...
jackwong717 發表於 2021-7-21 15:53

是,技術上係VM係做到。

如果唔想買拉臣直接買過部機,舊機唔賣走就當多兩個拉臣用合拼落去。

用NVR會較易入手,但始終出街都係靠port forward/DDNS好。不然用佢嗰啲鬼鬼地嘅類似quick connect功能……

所以先會再有連技術含金量都無嘅Ring/arlo嘅監控方案方便啲俾錢課金就算嘅人…

始終嚟得呢個NAS,梗係想盡量那些所謂嘅Cloud嘢都想放落in house自己做……

回復 19 #tingcrab

Nvr都係可以經ddns,開port,2樣我都玩過,技術上nvr易上手。

Android 紅米note8pro