你部NAS熱唔熱?

天氣咁熱,部TS-453be裝咗4隻WD Ultrastar Data Center HD,在無開冷氣下,系統CPU去到41c,而4隻HD分別去到50c-52c,風扇已經行盡1.6k/rpm,你哋果部係咪一樣呀?

不如大家都分享一下溫度作參考????

無冷氣, 換咗貓頭鷹A9行全速
Synology 1621+
CPU 46
5x HDD 38-41, Toshiba Enterprise 8TB
2x SSD 39, Transcend 220s 1TB

718+
沒開冷氣
2 * hdd 平均約39~40
都是WD 紅盤 6 TB
CPU,平均40~43
風扇是用智能模式

天氣咁熱,部TS-453be裝咗4隻WD Exterprise HD,在無開冷氣下,系統CPU去到41c,而4隻HD分別去到50c-52c, ...
willysan 發表於 2021-8-23 11:37

TS-453Be

真係好熱, 我6 bay, HD個個發功, 吹出黎既風十分暖手。

HDD温度竟然可以高過系統温度,厲害

我3部低端機
Harddisk行緊38度,但呢期熄機standby都33度
CPU就44/56/57度,最快果部最涼

我由 3T x 4,換成WD 12T Helium disk x 2 ,成個世界完全唔同晒啦!
要靜,唔熱,氦氣碟啦!

無冷氣,
1821+ 全原裝風扇無防塵
CPU 57C
4x HDD 41C, WD 8TB
2x m.2 42C, *** EVO 512G

見大家分享資料先知我用緊嘅所謂Data Center版本WD Ultrastar HD原來咁熱,你哋大家都只係30尾40頭度,但我的冷氣下都最小47c????

見大家分享資料先知我用緊嘅所謂Data Center版本WD Ultrastar HD原來咁熱,你哋大家都只係30尾40頭度,但我 ...
willysan 發表於 2021-8-23 21:27

這個...不排除掃下塵,可能有幫助?
上年都是一直約40度,今年年中開始升到43~47度,今個月初拆了掃一下就回復到近40度