回覆  gerrardjamie

師兄可唔可以幫我睇吓個CPU溫度係咪好高????????
roy0307 發表於 2021-9-2 17:37

51度..開冷氣下....

用緊btrfs 有d 驚 +1
CKmk2 發表於 2021-9-2 17:46

比你地嚇一嚇,真係驚驚地,岩岩先整...驚奶野

用緊btrfs 有d 驚 +1
CKmk2 發表於 2021-9-2 17:46

+1
最慘係 btrfs bugs  S記好似無計劃會修復.  
所以好地地就唔好升上 dsm7 , 除非佢寫明已解決.

不然叫人 搬幾十tb野走去重置, 即係局人全套野買多set.

+1
最慘係 btrfs bugs  S記好似無計劃會修復.  
所以好地地就唔好升上 dsm7 , 除非佢寫明已解決.  ...
freefdhk 發表於 2021-9-2 18:44

新買NAS返黎,一裝已經DSM7..無得揀

我7月頭炒咗一次。
硬件check過哂,無問題。

我7月頭炒咗一次。
硬件check過哂,無問題。
風十三 發表於 2021-9-2 19:02

多謝大家解答...我都係過返資料去舊HDD再整過...唉.....搞左成個禮拜,又要重做..

dsm7 先會中 ?
6.x 唔會 ?
CKmk2 發表於 2021-9-2 20:00

暫時見好似 大多數都係 7 才會中.

有另一個想法,拔一隻18去插第二個bay再做個basic單隻,因為要過返去舊nas大約麵係18t左右,由佢downgrade,過哂資料去單隻,然後重新create 得唔得?

有另一個想法,拔一隻18去插第二個bay再做個basic單隻,因為要過返去舊nas大約麵係18t左右,由佢downgrade ...
gerrardjamie 發表於 2021-9-3 10:55

得.. 不過 18T HDD 得 16T 可以用.
我經常都係咁搬.