有另一個想法,拔一隻18去插第二個bay再做個basic單隻,因為要過返去舊nas大約麵係18t左右,由佢downgrade ...
gerrardjamie 發表於 2021-9-3 10:55

但係downgrade途中, 你求神拜佛唔好再有HD出事

新買NAS返黎,一裝已經DSM7..無得揀
gerrardjamie 發表於 2021-9-2 18:56

你買返黎第一次裝果陣如果你人手下載PAT係可以裝6.2....

why not both

backup - btrfs
others - ext4
行山銀行 發表於 2021-9-2 06:59

Data = Raid-1/5 + BTRFS
Backup = ext4

手上幾十隻, 大部份用左4-5年, btrfs上未出過事.....
有問題 9成係HDD bad sector, 1成係火牛, 0.1成係sata port.......

你買返黎第一次裝果陣如果你人手下載PAT係可以裝6.2....
口o口 發表於 2021-9-3 11:37

因為無留意,BTRFS+DSM7有咁多問題

dsm7 先會中 ?
6.x 唔會 ?
CKmk2 發表於 2021-9-2 20:00

6.x , 行左幾年都無問題

因為無留意,BTRFS+DSM7有咁多問題
gerrardjamie 發表於 2021-9-3 12:09

唔怕....你有伴....我都同你一齊驚緊.....兄弟...

唔怕....你有伴....我都同你一齊驚緊.....兄弟...
口o口 發表於 2021-9-3 12:42

我岩岩訂多隻18T....跌左幾舊水一隻...想自殺...

我岩岩訂多隻18T....跌左幾舊水一隻...想自殺...
gerrardjamie 發表於 2021-9-3 12:53 PM

快啲再買啦!

#散戶必殺技 #溝淡

快啲再買啦!

#散戶必殺技 #溝淡
damner 發表於 2021-9-3 13:17

買左啦~~~星期一先送:(