好在係度問一問,估唔到已經有幾個苦主:(
早D問,唔洗搞咁多日啦:(

btrfs 一直都係raid 5/6有write hole 呢個bug, 到依家btrfs官方都未解決, 就算有backup 都無用, 因為係chec ...
silvester 發表於 2021-9-1 15:13

正常唔會用BTRFS 個RAID, 而係用BTRFS 個FS 另外想其他RAID solution

synolgoy 行btrfs就係run mdraid

好在係度問一問,估唔到已經有幾個苦主:(
早D問,唔洗搞咁多日啦:(
gerrardjamie 發表於 2021-9-11 17:59

根本唔應該update DSM7

btrfs 前途暗淡..
zfs 才是未來. 不過synology到而家都仲係 1-2GB RAM 咁上.... zfs 點用... ...
mcdull 發表於 2021-9-1 15:22

zfs volume想加隻碟都唔得,flexibility 咁低根本唔啱中小企/家用

回覆 63# ~Mars~
好彩自己唔係白機

好多人奶野咁...

dsm7 raid 1 btrfs 洗唔洗驚?

3對16tb@ ds1621+

dsm7 raid 1 btrfs 洗唔洗驚?

3對16tb@ ds1621+
fatau 發表於 2021-9-12 09:21

dsm7 raid 1 btrfs 好似唔洗驚....E家用R5R6既包括我)都驚到要轉EXT4....

唔睇唔知,原来有鑊。

確定咗新 NAS 嘅 DSM7 用 RAID1 BTRFS 無事?
mesi 發表於 2021-9-12 18:31

睇佢地講,R5,R6 BUGS....