[操作疑難] Synology Drive 手機APP有無自動SYNC上NAS

DS file 要開住個APP就會自動上傳指定FOLDER裡面上片
唔開住好似唔會自動上傳

DRIVE好似無呢個功能

請有經驗CHING們分享一下

回復 1 #Jip仔

Drive,係無手機sync架
你睇真d個圖就明

Android 紅米note8pro

Thanks   jackwong717

要自動上傳
即係繼續用 DS file

電話咩OS先?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

https://www.synology.com/zh-tw/support/download/DS720+#eols

你試下自己裝個CLOUD STATION SPK....裝到咪可能係DSM7用得返 DS CLOUD

PS : 請自行考慮風險...

回復 6 #口o口

以前如果裝左就要放棄drive,
2選1,
而家係咪直情唔比裝就唔知。
不過班程式員都唔知諗咩,
手機sync原來只sync相,
手機唔可以有其他檔案既!

Android 紅米note8pro

可以喎!
一路用緊, 係咪以下咁

用電腦端

手機Drive App 內看到同步的資料夾

要同步手機內的檔案至NAS用"分享"share" 選" Drive" App

可以喎!
一路用緊, 係咪以下咁

用電腦端

手機Drive App 內看到同步的資料夾

要同步手機內的檔案至NAS用 ...
kkmini12 發表於 2021-9-3 21:22

你呢D叫手動上載,
不是整個FLODER自動同步/上載

回覆 9# jackwong717

咁變通下,手機檔案如果多數只係睇,
將檔案常放在"Drive" app 的同步資料夾內