其實我就係擔心120 做BT 都唔夠力, 聽完你地咁講我應該都會搵個二手118 / 120 粗用, 唔該哂各位

119/120肯定夠力,反應唔錯,如果只係攞黎做download station.
我有同事用緊,我見操作反應同我部918差唔多。當然唔可以同時做幾樣野。

回覆  fakeman

其實而家就係用USB駁920, 但個外置case 有D壞壤地成日讀唔到所以先考慮索性換個118 / 1 ...
fix0016A 發表於 2021-9-9 11:36

換隻好 d 嘅 case 啦,我用舊嘅 USB 2.0 case 駁 notebook HDD 做 BT 玩咗幾年都冇事.....

其實我就係擔心120 做BT 都唔夠力, 聽完你地咁講我應該都會搵個二手118 / 120 粗用, 唔該哂各位 ...
fix0016A 發表於 2021-9-9 11:39

再唔係你識玩下 linux 嘅,買隻 raspberry pi or Atomic Pi 玩 BT.....

睇你b野其實b幾多,一日十零GB的話普通都還可以。
主力set好RSS自動化每日十幾二十個job、每日起碼40-50GB起跳到100GB+既話x86都好勉強。
勉強到其實要用不能說under VM+SSD環境下先叫做sustain到個速度。

而且重要計埋你DL完十幾廿GB甚至過百GB何集後過返落去主機果下,普通機其實好易扯到跌速甚至出error停哂djob。

再唔係你識玩下 linux 嘅,買隻 raspberry pi or Atomic Pi 玩 BT.....
fakeman 發表於 2021-9-9 11:47

買隻賺錢寶3代刷OPENWRT BT都OK

睇你b野其實b幾多,一日十零GB的話普通都還可以。
主力set好RSS自動化每日十幾二十個job、每日起碼40-50G ...
tingcrab 發表於 2021-9-9 12:01

樓主可以買隻120J返黎試下先.....接受到咪用落去...

回覆 11# fix0016A

如果 118 同 120j 之間,我建議 118。

樓主可以買隻120J返黎試下先.....接受到咪用落去...
口o口 發表於 2021-9-9 12:03

如果樓主無乜筆直買部NAS唔知用蒞做乜都重可以買蒞試下。
但如果係目標明確,係長期用BT既話就無謂亂花錢,直接買部非J系既機。

反正呢d都係長線投資,一部好既齋B野既機閒閒地都可以用你五六七年。本身S記做既Download Station真係做得唔差,雖然一直以來都無乜點update過,但穩定度基本上都接近100%。