分享Synology NAS簡單維修分享(非專業) 多圖

收到部 DS216+II
狀況喺連接電源按開關掣無燈、風扇唔轉

量度過幾粒 電源 MOSFET 都喺正常的
再度Power SW3的 2隻腳喺無電
(好似還帶有水氣的)
把塵用毛掃掃光淨後
發現 SW 附近好似唔見咗粒零件
望真 D 喺無咗粒 R349(估計喺1-4.7K)

用顯微鏡跟吓線路
原來連 Solder PAD 都無埋
還好的是見到電阻連接的PTH

因正面位置較細
再加上眼力唔好
所以要在底板背面加番個4.7K電阻容易做D

插上電源
按開關掣
見到籃燈亮起

見到機殼及支架多處生鏽都幾嚴重

估計R349喺因為氧化後被硬物撞到所致的

裝番機殼插埋HDD
工作正常

Assistant 搵到 DS216+II

裝埋DSM

系統狀況良好

在測試期間
諗住發文分享一下嘅途中
NAS突然傳出 BB聲
望吓NAS面板 HDD-1 變咗橙色
又要拆機再檢查

ching 真係勁, 咁都識整

比著我就壞咗, 無得救, 有借口買過部新

師兄真係好野
小弟以前都好有耐性慢慢跟電路板,奈何呢幾年太忙無乜時間搞電腦野
多謝分享

由於 BAY1 壞之時 CAP 唔到圖
6 天前 22:44

用 BAY2 模擬一吓壞嘅狀況
6 天前 22:45

由於搵唔到零件
所以 HDD1 用打茅波方式整番(好彩咋)
6 天前 22:45

CHING , 你會唔會接修理 S記 NAS 既 job ? 我而家有部 415+ , 喺更換 HDD 之後就只會著 power 燈 , 冇其他反應 ....

回覆 6# impotence

PM我

咁有心機逐粒檢查

回覆  impotence

PM我
Jip仔 發表於 2021-9-15 10:48

師兄,好似 PM 唔到你既 ?