例如一部行 RAID1 嘅 2 bay NAS 做 file server

如果想做到而家嘅要求可以點做?

1)NAS 硬件 and/or HDD ...
mesi 發表於 2021-9-12 15:48

1.我而家既做法都係2部機做雙向同步....因為我DSM7+BTRFS +R6...怕怕....一有事就人手轉IP....當然仲有做BACKUP啦....DSM7 有得BACKUP系統SETTING上SYNO個云度

1.我一部12BAY,.,,一部2BAY...
2.我唔係行HA....只係2邊雙向作BACKUP..有事都係要人手轉IP....我2部機唔同點....我行SDWAN)
3.如果...另一邊只作雙向BACKUP..其實雙向單向都冇所謂...folder/file sharing permission 呢個問題....我一次果陣就有幾個folder file sharing permission 出過少少問題...不過好快就搞好....基本上係按2下剁就已經搞返好...正常應該sync完就有晒嗰啲嘢...轉個IP就用得....

(PS : 所有套件設定都係要人手搞....你可以用HYPERBACKUP幫手...)

hostname 提供唔中斷服務 hi-availability 嘅好處,但係會唔會轉左過去一直唔知舊機瓜咗架? ...
mesi 發表於 2021-9-12 16:32

會有顯示...不過正常用HA都會用2部同級數型號....平時用好多套件既公司....如果一部快一部慢...快果D有事....去左部慢...一慢D USER就嘈...都係玩自己

印象中E+做到APP提示.....我冇實質研究過....

十幾個 user ,諗住買部 720+ 2x5T 行 RAID1,而家究竟應該買多部 720+ 定係買部 1 bay 算數呢?  

如果就 ...
mesi 發表於 2021-9-12 16:47

真係睇你公司政策...當然2部HA就最好....但價錢過唔過到BOSS...HR /ADMN?
有D BOSS就好商語.....有D就一蚊都唔想出.....