用舊電腦做 nas 有冇好處?

回復 126 #yiting33

我正常用到,可能全白。

Android 紅米note8pro

想問下用XXX, 點先可以用到https
申請唔到let's encrypt

連裝個steam都搞一大輪, dependency仲會叫人產system application

Linux最煩係D dependency要 ...
KinChungE 發表於 2021-11-15 09:13

我終於有時間拉下條片睇,我知咩事

POP OS 本來就係一個以 gaming 為主嘅 distro,個 packaging management 應該無做得咁嚴謹,條片入面嘅問題係發生係大約 9 月份嘅一次 latest kernel upgrade 之後,steam 會同新 package 撞(好似仲未解決)。其中一個 workaround 就係你講嘅人手 point library 去第二度,所以好明顯係 POP OS 自己嘅問題(因為如果係 generic 嘅問題應該每個 distro 都爆大鑊)

常規 desktop linux 如 Ubuntu/Linux Mint 等等係冇呢個問題(其實都係因為咁我先唔敢揀 POP OS),我用我老婆部 laptop 行 USB Linux Mint 裝 steam 打機,一直相安無事,而且仲有 Nvidia driver 打到 3D game 添

廿年掛,唔太清楚確實時間
我只記得有一次係Fedora剛出時,走去compile過Realtek個source code ...
pbodq 發表於 2021-11-17 18:01

近代有 DKMS,即使係 distro 無嘅 driver 都唔使自己玩一大餐(新少少嘅 Realtek 1G/2.5G LAN 都係咁做),雖然 technically 都係 compile module,但 DKMS 幫你嘅 driver 配合 kernel source tree(因為唔同系統嘅 source tree 都唔同,以前真係玩死好多人)去組合一個新嘅,兼且 fit 現有 kernel 嘅 module....簡單到係唔洗打 command 都做到

人地個program hard code左既點搞?
上網見D人都係教整symbolic link指翻個library ...
KinChungE 發表於 2021-11-17 09:58

其實正確寫嘅 program 係會用 env 嘅 LD path 去搵 library,一般唔應該係 hardcode(因為咁嘅話唔同 distro 個 path 都有可能會有少少唔同)

套片唔好話改source code,compile program都冇做過一次  

今次真係超乎我想像,簡直係活喺另一 ...
dinosw 發表於 2021-11-16 11:26 PM

廿年掛,唔太清楚確實時間
我只記得有一次係Fedora剛出時,走去compile過Realtek個source code

上網見D人都係教整symbolic link指翻個library ...
KinChungE 發表於 2021-11-17 09:58

ldd你知唔知道有乜用? 你自己試下改library path,求其揀個program list下。load嘅library係咪唔同樣

詳情 google 啦

via HKEPC Reader for Android

請你唔好再誤導呢度嘅人  

只要set Library path 可以對要行嘅 program指去用唔同library (即使li ...
dinosw 發表於 2021-11-17 09:44

上網見D人都係教整symbolic link指翻個library

咁又唔使
通常係裝package / library可以指明裝某個特定version, 裝翻岩就OK (其實似windows換dll  ...
KinChungE 發表於 2021-11-17 08:51

請你唔好再誤導呢度嘅人

只要set Library path 可以對要行嘅 program指去用唔同library (即使library filename一樣,只需擺在唔同path 就攪掂)

via HKEPC Reader for Android