咁Windows有邊樣野做得唔好過Linux?
pbodq 發表於 2021-11-10 09:01

掉番轉問就差唔多....

掉番轉問就差唔多....
Kin_2012 發表於 2021-11-10 19:10

咁未必個個都識code
但好多人都識用windows

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

咁未必個個都識code

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)
jasonwkc 發表於 2021-11-11 20:54

而家 Linux 唔少 application 都有 GUI 啦,而且 Linux 主打穩定丫嘛

而家 Linux 唔少 application 都有 GUI 啦,而且 Linux 主打穩定丫嘛
fakeman 發表於 2021-11-12 00:13

我真心唔識 linux
唔敢challenge 同comment

因為我只識 windows

以前試玩過 ubuntu 做desktop
其實都唔難用
係連開網頁睇 youtube 都要搞一輪煩

我真心唔識 linux
唔敢challenge 同comment

因為我只識 windows

以前試玩過 ubuntu 做desktop
其實都唔 ...
jasonwkc 發表於 2021-11-13 23:03

近代 Linux 好多嘢容易搞好多,加上 hardware support 好咗,好多人唔識嘅齋睇 online doc 都搞到下
同我廿幾年前比真係好好多.....

咁未必個個都識code

jasonwkc 發表於 2021-11-11 20:54

而家講緊 Linux 無邊樣野做得唔好過 Windows.

另外用 Linux 要識咩 code ? 唔好誤導人

近代 Linux 好多嘢容易搞好多,加上 hardware support 好咗,好多人唔識嘅齋睇 online doc 都搞到下
同我 ...
fakeman 發表於 2021-11-14 03:54

係因為上網易左好多
搵doc 方便左唧

而家講緊 Linux 無邊樣野做得唔好過 Windows.

另外用 Linux 要識咩 code ? 唔好誤導人 ...
Kin_2012 發表於 2021-11-14 12:16

我試玩過ubuntu 同raspberry pi
成日比啲 sudo 乜乜搞到一頭煙唧

我唔反對 linux 好
Hardware 渣都可以有好表現
肯定技術含量比 windows 多

係因為上網易左好多
搵doc 方便左唧

jasonwkc 發表於 2021-11-14 20:32

肯定唔係啦,事實上 Linux 嘅 support 真係好咗好多,你搵隻 Ubuntu/Linux Mint 果 d live USB boot 機,好多都可以直接用,唔使搞太多嘢。外國有唔少人 gaming 直頭用 Linux 添....