我試玩過ubuntu 同raspberry pi
成日比啲 sudo 乜乜搞到一頭煙唧

我唔反對 linux 好
Hardware 渣都可以 ...
jasonwkc 發表於 2021-11-14 20:35

咁果 d 唔係 code....係 command line 啫。同 Windows 一樣,好多基本嘢 GUI 都做到,但 command line 係可以 fine tune,呢個 Windows 就難 d 喇

肯定唔係啦,事實上 Linux 嘅 support 真係好咗好多,你搵隻 Ubuntu/Linux Mint 果 d live USB boot ...
fakeman 發表於 2021-11-14 21:50

https://www.youtube.com/watch?v=0506yDSgU7M
連裝個steam都搞一大輪, dependency仲會叫人產system application

Linux最煩係D dependency要睇version, 唔係裝左就得 (甚至某D program要睇埋kernel version)
有時一個program要用舊library, 另一個program要用新library, 咁就企左響度
唔似Windows咁有WinSxS儲起N個唔同版本dll

連裝個steam都搞一大輪, dependency仲會叫人產system application

Linux最煩係D dependency要 ...
KinChungE 發表於 2021-11-15 09:13

我又好似無嘢喎,我用老婆部機 boot USB Linux 裝 Steam 打機,完全無嘢 set 直接裝到來玩

回復 112 #KinChungE

xorg 幾時變咗係system application

差唔多三十年前第一次接觸unix同埋linux,玩咗幾日後就知道LD_LIBRARY_PATH有乜用。Linux/*BSD/Solaris/HP-UX/AIX其實都係咁樣解決library嘅問題,我估已經有咗四五十年

via HKEPC Reader for Android

早排淘寶買咗呢個,可放matx板
BECKHAM 發表於 2021-10-25 23:18

想問吓買咗幾錢?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

Linux最煩係D dependency要 ...
KinChungE 發表於 2021-11-15 09:13 AM

仲要改source code re-compile一次

咁樣算唔算識code?

咁樣算唔算識code?
pbodq 發表於 2021-11-16 21:46

套片唔好話改source code,compile program都冇做過一次

今次真係超乎我想像,簡直係活喺另一個平行世界  

介唔介意講下你玩咗電腦有幾耐

咁樣算唔算識code?
pbodq 發表於 2021-11-16 21:46

咁又唔使
通常係裝package / library可以指明裝某個特定version, 裝翻岩就OK (其實似windows換dll file咁)
但係兩個唔同software要求唔同version就未必有得搞

係某D software有kernel module (e.g. vmware)就真係煩

咁又唔使
通常係裝package / library可以指明裝某個特定version, 裝翻岩就OK (其實似windows換dll  ...
KinChungE 發表於 2021-11-17 08:51

請你唔好再誤導呢度嘅人

只要set Library path 可以對要行嘅 program指去用唔同library (即使library filename一樣,只需擺在唔同path 就攪掂)

請你唔好再誤導呢度嘅人  

只要set Library path 可以對要行嘅 program指去用唔同library (即使li ...
dinosw 發表於 2021-11-17 09:44

人地個program hard code左既點搞?
上網見D人都係教整symbolic link指翻個library