用緊J1600 +8G ram, 放下重要野, 長錄ip cam,BT 下FC2, site to site sync 同 offline backup
Screenshot 2.jpg

用緊J1600 +8G ram, 放下重要野, 長錄ip cam,BT 下FC2, site to site sync 同 offline backup  ...
nexstar 發表於 2021-11-8 10:04

你錄IPCAM 用乜SOFTWARE?

你錄IPCAM 用乜SOFTWARE?
firewood2 發表於 2021-11-8 10:11

SurveillanceStation

回復 fakeman

起機果下150火唔出奇,
idle無咩可能呱!
I5 2500k都係TDP 95w,
我試都係多10火左右!
50火 ...
jackwong717 發表於 2021-10-24 10:19

你應該要睇下我 #14 寫嘅嘢
你粒 2500K 個 power management 已經好咗,樓主嘅  X56xx 系 Westmere 冇乜 power saving 可言(我腳底有一部 X5660 Dell workstation),2500K 冇咩 loading 時應該會 down clock,但我粒 X5660 係無 loading 時一樣行 full speed -_- 只係再高 loading 時 boost 多嘢(再用多 d 電)

你應該要睇下我 #14 寫嘅嘢
你粒 2500K 個 power management 已經好咗,樓主嘅  X56xx 系 Westmere 冇乜  ...
fakeman 發表於 2021-11-8 14:31

樓主其實應該上埋 Windows Server 咪當一台專業 file server 用.

其實 x86 pc 做 file server 可以做好多高效能負載既運算.
反應點都比 初中級  x86 / arm nas 好.

回復 84 #fakeman

睇番x5670支援

Intel® Demand Based Switching 是一項電源管理技術,微處理器所套用的電壓與時脈速度皆被降到最低所需程度,惟有在需要更多處理電力時才會再做出調整。這項技術稱為 Intel SpeedStep® 技術,原先應用在伺服器市場

增強型 Intel SpeedStep® 技術是一種先進的工具,可提供極高的效能,同時也能符合行動系統的省電需求。傳統的 Intel SpeedStep® 技術會因應處理器負載的變化,協調切換電壓與頻率的高低。增強型 Intel SpeedStep® 技術建置在採用若干設計策略的架構上,這些設計策略包括以電壓及頻率變化作出區隔以及時脈分割及復原等。

Android 紅米note8pro

樓主其實應該上埋 Windows Server 咪當一台專業 file server 用.

其實 x86 pc 做 file server 可 ...
freefdhk 發表於 2021-11-8 14:48

Windows -_-.....

回復 fakeman

睇番x5670支援

Intel® Demand Based Switching 是一項電源管理技術,微處理器所套用的電壓 ...
jackwong717 發表於 2021-11-8 14:55

冇你諗得咁完美,而且仲要好嘅 driver support,linux 下面要較埋 cpu governor,不能說無得俾你 set.....

回覆 81# nexstar
有隻HDD打咗柴喎

好處係唔駛俾QNAP玩.