我見好多人係執大廠二手 card 再 flash IT mode firmware....貪佢夠平
fakeman 發表於 2021-11-17 20:50

係, 不過會熱好多
卡上面粒CPU就算idle都可以99度 (因為佢預你server有暴力扇吹住, 唔係預passive cooling)

係, 不過會熱好多
卡上面粒CPU就算idle都可以99度 (因為佢預你server有暴力扇吹住, 唔係預passiv ...
KinChungE 發表於 2021-11-17 22:42

就算原廠LSI Raid卡, 粒Heatsink, 都熱到辣手, 唔用風扇吹住都怕佢燒.

係, 不過會熱好多
卡上面粒CPU就算idle都可以99度 (因為佢預你server有暴力扇吹住, 唔係預passiv ...
KinChungE 發表於 2021-11-17 22:42

平總有代價

HBA 那些沒 RAID 就有咁大問題吧

就算原廠LSI Raid卡, 粒Heatsink, 都熱到辣手, 唔用風扇吹住都怕佢燒.
炎冬 發表於 2021-11-17 23:26

咁又冇咁易
以前我24x7開住, show 103度都唔理佢, 大半年都照生生猛猛

回覆 13# fakeman

LSI的新卡是最貴的卡了吧... 無論一手二手都好少見自帶風扇的版本
愈新型號的LSI卡愈熱 因為要support SATA/SAS/NVMe要更好的CPU
而且LSI基本上獨佔整個市場 要穩定也無其他選擇

惟有自己加4cm貓扇

加 Fan 那而安裝呢?不易呢

加 Fan 那而安裝呢?不易呢
t1174-3 發表於 2021-11-18 14:03

是但亂扣把fan上去唔難
但係加左把fan張卡就變左雙層

CARD 也要訂.... 是了 SATA 的POWER CABLE 是如何可以分咁多出來?

CARD 也要訂.... 是了 SATA 的POWER CABLE 是如何可以分咁多出來?
t1174-3 發表於 2021-11-18 19:18

https://www.icydock.com.tw/goods_cat.php?id=160
通常會用hotswap bay
你插一個sata power都可以推哂5隻3.5" HDD (但係唔建議, 最少都插兩個)