回覆  556556bt

都係用EPC一位師兄提供的W7倉頡!
W10個倉頡私下唔覺得好用!
...
big_nature 發表於 2016-7-13 20:13

我見你咁寫je... 我check 過無乜分別... win7 既輸入法唔會用啦. modern app 全部用唔到=SIDE 氣.
我自己有其他native IME modules.

W10個倉頡會有連想字,好煩人唔好用,
但又唔懂得停左尼個功能!(唔知得唔得)
所以就用番W7果個有得停尼個功能 ...
big_nature 發表於 2016-7-14 07:49

Settings --> Regional --> traditional Chinese  Option --> CJ IME --> Disabled Associated Phrase

老虎部機裝左!
我就覺得W7個舊倉頡好用D
big_nature 發表於 2016-7-14 07:37

係,但Metro app 全部用唔到.

但我唔見有option選 Disabled Associated Phrase!
(如色)
而W7舊倉頡先有option可以選到 ...
big_nature 發表於 2016-7-14 14:12

呢個係control panel wor ... CHING

Windows 10 既setting app 先搞到CJ IME. 講開又講台灣既注音同大陸PINYIN 都係可以係control penel 做番任何setting.
所以我幾肯肯定, 佢地係WIN7 底, WIN 10 optimize. 但CJ IME 就九成九新做的, 所以只有win 10 setting app 入邊config. 我高度懷疑係因為WIN 8 D 人嘈速成唔好用, 索性將CJ 一次過搞埋, 呢舖真的捉蟲了...

Sorry ar!
眼大睇過籠!
因為我一直都在control panel度set!
冇睇清楚師兄表達!
再試試你 ...
big_nature 發表於 2016-7-14 16:32

Good Try

試左,同W7一樣!
可能仲好過W7個舊倉頡!
big_nature 發表於 2016-7-14 16:42

同win 7 新倉頡唔同既係.. 佢用左舊倉既static sorting .. 但個sorting sequence 就唔係根常用pattern, 好多時會係D 少用字排係前. 估計可能係sort by Unicode. (鬼佬知鬼咁多野咩, 按理sequential ordering 好合理啦 !), 所以變左好多時, 有candidate words list 要睇清楚.

打個"甘"字, 睇下。 

尼個係舊W7倉頡!
big_nature 發表於 2016-7-14 20:57

你win 7 果個唔係新倉頡?不過以前新倉頡用得多既字有自動跳位

via HKEPC Ionic Reader v1.3.3 - iPhone

依家剔除左連想字!
W10個倉頡都OK!
不過用關W7倉頡覺習慣D!
...
big_nature 發表於 2016-7-14 22:38

呢d 用用下就慣,用得電腦既適應力都應該高

via HKEPC Ionic Reader v1.3.3 - iPhone

睇下到8月2日,
M$又有乜新野出籠!
big_nature 發表於 2016-7-15 12:42

唔會當日先有驚喜架啦。 要有既一早都出晒。insider 一路KEEP 住出