我想問現在我想 clean installation windows 7 但每次開機按 keyboard都入唔到 boot select而直入系統?

回覆  RoyKwan

你㩒遲咗啩,再早少少狂㩒到得為止。
Leeahye2 發表於 2016-7-23 17:17

我未按POWER制已經狂㩒架喇

會唔會係撳錯掣?
我都唔記得,好似係 F8?
同埋好似有啲底板入 BIOS唔係撳 del 㗎 ...
CMZ 發表於 2016-7-27 00:05

我塊板係DEL

回覆  RoyKwan
你塊板係邊塊?以前入唔入得到bios?
入唔到bios通常有幾款解決方法:
1. 唔好用USB keyboa ...
Leeahye2 發表於 2016-7-27 17:01

你塊板係邊塊?Z77
以前入唔入得到bios?未升視窗10前得
入唔到bios通常有幾款解決方法:
1. 唔好用USB keyboard,用PS/2 keyboard---已用PS/2 KEYBOARD,而且是新買的(舊的以為壞左)
2. USB keyboard要插USB2.0 port,唔好插USB3.0---從未試過用USB KEYBOARD去攪
3. Clear CMOS----最麻煩也是最唔想做的方法
4. 有d板係有個掣要駁出嚟㩒嘅---我的唔駛

回覆  RoyKwan

Clear CMOS我係喺tomshardware度睇到有人一clear就得番...
Leeahye2 發表於 2016-7-27 18:28

唔通視窗十可以騎劫我塊底板既BIOS?

回覆  RoyKwan

原來係Win 10!啱啱搵到呢個方法,試下得唔得。
Leeahye2 發表於 2016-7-27 18:37

如果您是Windows 10的使用者,可以跟著下圖的解決方法,如下圖所示,按下鍵盤的『windows』鍵或滑鼠下滑至左下角點擊『開始』按鈕,點選『開啟/關閉』,這時就是重點了,按住鍵盤的『Shift』鍵不放並點選『關機』就可以了,下次您按下電源鍵開機後,就可以看到BIOS回來啦。另外,點選『重新啟動』,也是可以讓電腦完整的重新啟動,電腦在重新啟動後進入BIOS介面時,使用者也是可以看到進入BIOS設定的提示字眼,這方面就看使用者的個人習慣,喜歡使用那種方式了。

已試過重新啟動都入唔到BIOS,但就未試過按SHIFT制再按關機,今晚試試先

回覆  RoyKwan

原來係Win 10!啱啱搵到呢個方法,試下得唔得。
Leeahye2 發表於 2016-7-27 18:37

按住鍵盤的『Shift』鍵不放並點選『關機』都係再開機入唔到BIOS