[其他] multi-boot 既機, 可唔可以每隻碟都加個 boot manager 既 partition

一直用幾隻碟裝左幾個 Windows 去試野, 用 windows 既 boot manger 開機選 boot 邊個就得, 本來都好順利.
每次裝完新 OS, 只要用 EasyBCD 執一下, 就可以出番 boot menu.

最近想換左最舊果隻 SSD 出黎, 裝去另一部機用, 至發覺出左事.
一直仲係 keep 住好舊既觀念, 以為每部機既 OS, 只要 set 成 active partition 就可以 boot.
但原來家陣唔同哂, 無左最舊果隻 SSD, 我部機就無 boot manager, 係起唔到機既.
無論 BIOS set 去 boot 邊個 partition 都唔得.

真係一額汗, 今次係隻 SSD 無事, 我拆出黎用, 只要插番入去就得.
萬一真係隻 SSD 死左, 豈非成部機起唔番?

想知道有無辦法, 做到就算死左幾隻碟, 只要仲有一隻帶 OS 既碟未死, 都仲可以起番機, 有乜事上網搵野都易D.

我家陣部機既分區如下:

如果無估錯, 紅色框果個 100MB 既 system partition 應該就係 boot manager 既所在.
果隻係當年裝 Windows 8.1 既 SSD, 後面果 223GB 既 partition 係 Windows 8 個 OS 所在.
之後再裝既 幾個 Windows 10 同  2012, 隻碟都無 system partition, 唔知係咪咁, 所以只要無左呢隻, 就成台機收工.

唔知有無方法, 可以令其他幾隻裝左有 OS partition 既碟, 都可以獨立 boot 到機.  最好都有番  boot menu.

原來 EasyBCD 可以 create bootable media 去 partition,

唔知有無人試過, 會唔會overwrite 左個 partition 某D野而出事呢?

Windows RE用
BCDBOOT 重建

https://technet.microsoft.com/en-us/library/dd744347(v=ws.10).aspx

Windows RE用
BCDBOOT 重建

(v=ws.10).aspx
joelty 發表於 2017-7-18 19:58

呢個好似係 system partition 衰左嘗試救番, 佢係針對 system partition 做野.

但係, 我除左 disk 1  之外, 再無 system partition, 而 disk 1 既 partition 係無事既.  我係想睇下可唔可以每隻碟都加個 system partition.

頭先搏一搏試左 EasyBCD  去 install BCD 落其他 partition, 點知個個都出呢句, 明明係  primary partition 都唔得.

呢個好似係 system partition 衰左嘗試救番, 佢係針對 system partition 做野.

但係, 我除左 disk 1  之 ...
Super169 發表於 2017-7-18 20:23

你用UEFI 定 Legacy BIOS Boot?

set the partition to active before install BCD

你用UEFI 定 Legacy BIOS Boot?
joelty 發表於 2017-7-18 20:32

應該係 UEFI, 搵左好耐, 仲未搵到點做.  通上網上講 build / create / rebuild system partition, 都好似只係講點樣救番果個, 但如果無左, 就好似無人講.  照計都唔少人玩 multi-boot, 無理由未有人試過死左第一隻有 system partition 既碟.

set the partition to active before install BCD
raym123 發表於 2017-7-18 20:36

boot 左入windows, 全部都唔可以 set active.  
"Mart Partition as Active" click 邊個 partition 都係 disable 左.
等我試下再搵下有無呢個 topic 既先.

I find my BCD install in separate partition and set to active

I find my BCD install in separate partition and set to active
raym123 發表於 2017-7-18 20:49

用 diskpart 一樣唔得: