[測試] 有無C兄見過簡體版的九方輸入

C字找唔到點打…
而且無得香港字用

C字找唔到點打…
而且無得香港字用
夜半無人 發表於 2019-3-31 20:55

九方有選項
輸入用繁體定簡體架

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

九方有選項
輸入用繁體定簡體架

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)
hkd 發表於 31-3-2019 21:04

一样,可以繁简都得。不过打繁体字时候要每一次都要选统一,唔系就会乱码
研究ing

但有度好處是可以用ctrl+shift叫佢出來

其實簡體win下,個九方介面會自動轉簡體?
打字方法係跟繁體定簡體?
樓主點樣做到ctrl+shift可轉九方

其實簡體win下,個九方介面會自動轉簡體?
打字方法係跟繁體定簡體?
樓主點樣做到ctrl+shift可轉九方 :dro ...
C-Leung 發表於 1-4-2019 09:20
no,巨硬同九方邊有咁神奇,呢個簡體版是要安裝的
但我係“影子模式”下執佢出來可以變成免裝版
但第一次出來會提示注冊的錯誤信息,之後就唔會再彈
亦都注冊唔到…但可以用。但我用繁體版的設置顯示又可以是簡體…

免安裝我都有
但好奇點解show出來個ui係簡體字
同埋點樣可以ctrl+shirt call佢出來

睇來師兄原來個setup file就係簡中版?
至於繁中版選單都係簡體,呢part可能係跟windows語言轉

免安裝我都有
但好奇點解show出來個ui係簡體字
同埋點樣可以ctrl+shirt call佢出來

睇來師兄原來個se ...
C-Leung 發表於 1-4-2019 17:14

系啊!安装出来就有ctrl+shirt功能
但繁體版又唔得,兩個我都有安裝版…

回覆 7# C-Leung
回覆 8# 夜半無人
想問下q9xp打唔打到香港字?試過打出來呢到,pc睇到,但手機係睇唔到d字
而家打個o既字係括號入面(),唔知大家睇唔睇到

o既、o左呢d以前係唔得,連windows下都會出亂碼

不過唔知係咪win10開始得,試下先
(o既)、(o左)

結果證實電腦睇到,但手機(2個非官app + firefox)的確係睇唔到