我又是響windows shut down 之後部機斷唔到電,power 燈長著,要按實power 制幾秒強制 power off  先得... ...
電腦黑仔 發表於 2019-8-5 14:24

之前打過去 MS Customer service,
果位小姐提議,如果係剛剛 update 1903 (3個月內)
可以回復返 1809 version

P.S. 我已經洗o左機,用返 1809

其實已經有 1903 update,
不過,1903 可以選擇唔 update,不是強制 (暫時)

現在都係用緊 1809:l ...
ppp1225 發表於 2019-8-8 00:04

有時限
夠鐘都係要強制 update; 如果係公司用 , 而且規模夠大又夠多錢 , 就買 LTSB / LTSC , 佢唔係可以選擇完全唔 update . 而係唔會成日迫你做季度大 update

之前打過去 MS Customer service,
果位小姐提議,如果係剛剛 update 1903 (3個月內)
可以回復返 1809 ve ...
ppp1225 發表於 2019-8-8 00:07

其實我又唔係次次都關唔到機,有時得有時唔得,大約10次有4次係關唔到機

Existing problems (if any) would most likely be carried forward after each and every update.

All my 'previous' problems were fixed ... after having a Clean install (using the latest MCT).  It's time to do so

我KB4505903  更新完正常無問題...

我以為我隻ssd有問題, 原來大家都有呢個關機問題, 咩有等佢 fix or 自己重設win10

我又是響windows shut down 之後部機斷唔到電,power 燈長著,要按實power 制幾秒強制 power off  先得... ...
電腦黑仔 發表於 2019-8-5 14:24

UPDATE下先,自從我更新左BIOS後,再沒有關唔到機的問題了,好奇怪

回覆 2# bongbong3481

証明IT人重有存在價值

回覆  bongbong3481

証明IT人重有存在價值
YYTOL 發表於 2019-9-6 12:42

咁首先要多得有一班隨心所俗咁做野嘅M$印度IT狗期期都搞出一啲問題先。