[Windows 10] 開機說WINDOWS 10 專業版"授權到期 轉到設定"

淘左部二手NOTEBOOK, 用左幾個月都無問題
今日一開機, 顯示"Windows已使用你組織的啟用服務啟用"
上網查下, 可能上手係公司機用大量OEM KEY...
咁跟左網上方法, Windows+X 選A 分別輸入
slmgr /upk
slmgr /ckms
slmgr /rearm
UNLOCK再重啟, 會顯示無啟用, 再入返KEY, 都係顯示得返1個月去到10月31日,  同今朝一開始一樣

想問以下問題:
1. 如果我UNLOCK左後, 無KEY無啟用裝狀態之下, 發現仍然可以用到NOTEBOOK及WINDOWS 10無問題, 只係顯示未啟用, 咁如果我一直在未啟用狀態下照用WINDOWS 10, 有無問題? 是否仍可用? 我唔係好識呢方面

2. 如果要啟用WINDOWS , 是否唔可以用返之前條KEY, 一定要買新WINDOWS的KEY?  有無其他方法?

3.我本身WINDOWS 10 專業版, 應該即係PRO版? 如果買新KEY, 是否一定要買返PRO版, 唔可以HOME版? 如果買HOME版, 我裝落現有專業版WINDOWS , 會否有問題?

4. 另外見有行貨同水貨WINDOWS賣, 水貨平D, 在香港用水貨WINDOWS KEY有咩問題? 是否一定要會用行貨?

5.如果裝條新KEY落現有NOTEBOOK, 是否一入KEY就可以用, 而不需FORMAT電腦再重灌WINDOWS及其他資料? 因為咁樣煩好多...

唔該晒

今日一開機, 顯示"Windows已使用你組織的啟用服務啟用"
上網查下, ...
vzv 發表於 2019-10-2 11:21

我都試過, 大多係因為啲賣家懶, 倒機用一個種, 成日裝咗人地條KEY,
我都試過一次咁, 明明本身部機UEFI有 windows (唔記得WIN8定10)條key, 又話我盜版,
最後用RWEverything睇番跟機條key係乜, 再番正身嗰條KEY搞掂

唔理佢,最多都係出呢個,對實際使用上只係多樣野去數 WIN10,冇野既,用落就慣啦,反正都慣左強姦更新,對比下,碎料

上網查下, ...
vzv 發表於 2019-10-2 11:21

1. Windows設有試用期限,Rearm之後,應該有30日試用期;即使試用期完結,Windows仍可使用,唯部分功能會被限制。至於咩功能會被限制,呢個就無深究啦。

2. 有期限嘅KEY,為KMS Key,每180日內,必須聯絡KMS服務器更新使用期。由於不能與原有KMS服務器溝通,故此於使用期限完結後,就會變為未啟用。對你來說,購買新的Windows Key,應該是最簡單可行的方法。至於其他方法,則不在此討論之列。

3. 對。專業版即係Professional版本。如果你想繼續使用原有版本而不作出變更,可以購買Home版。若你購買了Home版,則你的系統必須重裝。( Windows不支援降級安裝。)

4. Windows理論上只有正貨同翻版貨,只要你確定你所購買的水貨是合法途徑的正版便沒有問題。若有此擔心,還是建議前往各大電腦商鋪購買或直接在Microsoft Online Store購買。

5. 對。你只需購買正確版本的Windows,然後重新入Key,即可繼續正常使用。

溫馨提示︰唔知你部Notebook係咩年代嘅產物。正常嚟講,如果跟機係原裝Windows 7版本的Notebook,理論上機身上應有一張COA貼紙,上面有對應版本的Windows Key。如果是Windows 8或之後的版本,可以用AIDA64查看位於BIOS內的Key。你只要用呢條Key去安裝對應的Windows 10版本,便可以正常啟用。唯Notebook原裝跟的Key(無論是Windows 7或Windows 8),可能只是家庭版。故你若使用該key安裝,則必須重新安裝你的Windows。

我都試過, 大多係因為啲賣家懶, 倒機用一個種, 成日裝咗人地條KEY,
我都試過一次咁, 明明本身部機UEFI有  ...
chinwah 發表於 2019-10-2 19:23

唔該晒師兄, 完全同你講的情況一樣, 跟你用RWEVERYTHING一整, 入原本隱藏KEY,
即刻變為"WINDOWS已使用數位授權啟用",  HKEPC真係卧虎藏龍, 師兄叻叻豬
連買新KEY的錢都慳返
我用slmgr.vbs/xpr , slmgr.vbs/dlv 顯示等都顯示為永久啟用
應該就係日後永久啟用吧

買個正版, 唔洗煩
kzk4lot 發表於 2019-10-2 11:39

唔該師兄, 我雖然跟左上面的師兄講已經搞返掂
但g2deal呢個網賣得又比香港店舖平
香港賣700幾至1000, g2deal呢到賣5百幾, 平成200蚊仲要連埋OFFICE 2019 專業版
真係好抵, 點解平咁多? 應該都可靠, 因為都係咁用?
下次有野都可以係到買, 不過見佢又好似唔多野賣..

1. Windows設有試用期限,Rearm之後,應該有30日試用期;即使試用期完結,Windows仍可使用,唯部分功能會 ...
mdws2002 發表於 2019-10-2 22:37

唔該師兄都好詳盡下
想問下PRO版WINDOWS不可向下裝HOME版的KEY否則要重灌
咁HOME版WINDOWS可否向上裝PRO版的KEY, 入左PRO版的KEY要否重灌WINDOWS?

唔該師兄都好詳盡下
想問下PRO版WINDOWS不可向下裝HOME版的KEY否則要重灌
咁HOME版WINDOWS可否向上 ...
vzv 發表於 2019-10-3 09:54

Windows 7或之前版本嘅Windows,有Anytime upgrade功能。入高一級版本嘅Key就會即時Online Download去Upgrade個Windows。

不過自Windows 8開始,就好似無咗呢個名。而之後我亦都無用過呢個功能。(因為懶得等佢慢慢Download再升,直接重裝新版本算。)
所以,依家新版嘅Windows,仲可唔可以咁樣入條Key落去升級,我就唔肯定啦。不過,理論上係應該得嘅。

依家都用M$ account綁住條key,
重裝新機時唔會有乜問題。