回覆  UltimateGTR
如果有人發起聯署之後夠多人一齊聯署,好多就會歷史重演。 ...
Okt04175 發表於 2019-10-13 23:54

情況未必樂觀,因為Windows 10市佔率超過Windows 7,更何況現在有不少軟硬體不支援Windows 7。

情況未必樂觀,因為Windows 10市佔率超過Windows 7,更何況現在有不少軟硬體不支援Windows 7。 ...
daemongmong 發表於 2019-10-13 23:58

商人處事一向見風轉陀,如果使用者能夠集中展示出用Win7嘅決心,M$最後都會順應輿論壓力改變決策,一日未到2020一日就有變卦嘅可能。

回覆  Okt04175

班傻仔重以為好醒, 對有其他意見人士狂插。
Basher 發表於 2019-10-13 11:06

就算佢哋出晒奶力捧Win10都係上唔到神擡,人哋美國政府都唔敢拎啲緊要嘅電腦作死轉用Win10到而家仲審核緊,正常人見到咁都識睇路啦。

Can someone explain this (propaganda??) announcement?
https://www.hkepc.com/18544/%E5% ... 7%E5%AE%B6%E4%BA%86

So which is true?  That one, or this thread in discussion?

Can someone explain this (propaganda??) announcement?

So which is true?  That one, or this thread  ...
anon893 發表於 2019-10-23 14:51

最好M$自己收返呢個「通知」程式更新Patch啦

回覆 17# daemongmong

大使, 都唔知話你咩好. 有常識都知大公司唔可能用家用版.

回覆  daemongmong

大使, 都唔知話你咩好. 有常識都知大公司唔可能用家用版. ...
Kin_2012 發表於 2019-10-23 16:24

是的,但中小公司沒有需要用到企業版的功能,包括網域,市面上於零售店售賣的手提電腦,大多不是專業版。Windows授權條款亦沒有禁止家用版於企業內使用。

via HKEPC Reader for Android

是的,但中小公司沒有需要用到企業版的功能,包括網域,市面上於零售店售賣的手提電腦,大多不是專業版。 ...
daemongmong 發表於 2019-10-23 17:47

大使, 都唔知話你咩好, 先重溫下自已講的說話...

如果家用版免費獲得更新的話,必定會有商業用戶改為安裝家用版 (Windows家用版不禁止商用)。

大使, 都唔知話你咩好, 先重溫下自已講的說話...
Kin_2012 發表於 2019-10-23 17:54

沒有自相矛盾,不少中小公司使用企業版、專業版或家用版Windows,但儘管使用企業版或專業版的,也未必需要用到企業的功能,如加入網域等等。在這種情況下,如果知道使用家用版Windows可獲得免費Windows更新到2023年,必定會有公司改為使用家用版。

另一個問題,如果家用版有免費更新,員工大可以在家將更新程式帶到公司更新。

via HKEPC Reader for Android