[其他] windows 2008 server , sql 2008 如果唔升級 , 會有咩問題

我知 windows 2008 在 2020 年 1月會停 support .

我公司有部 windows 2008 server , 行 .net , sql 2008 , 因為裡面既 app 只會再用多半年就唔再用 , 所以考慮如果唔升級佢 , 一直用多半年 , 過左 support 期都照用 , 會有咩問題 ?

thanks

Eol,  no update from ms   
Security pack個類
有咩事 你出錢  ms都唔會幫你

via HKEPC Reader for Android

基本上只要搞好網絡保安同防毒就無問題,可以照用
真係要保險就課金買Extended Security Updates...

https://support.microsoft.com/en ... dows-server-2008-r2
https://www.microsoft.com/en-us/ ... ed-security-updates

基本上只要搞好網絡保安同防毒就無問題,可以照用
真係要保險就課金買Extended Security Updates...

...
waishingme 發表於 2019-10-19 21:35

咁請問係咪買左 Extended Security Updates , 就可以等同有 windows 官方既 support , 只要我做好網絡保安同防毒 , 就可以 ?
調番轉講 , Extended Security Updates 話可以廷長 3年 , 係咪即係呢 3 年都有官方 support . 等同押後 3 年 retire ?

回覆 4# peterchu1

詳細我都唔清楚,呢樣你要搵微軟親自解答...

如果你公司本身網絡安全做到足,每位員工都好誠實使用電腦,成套system只係in-house用,唔係啲咩嘢放出街任人魚肉嘅web application,我覺得半年之內就要retire嘅機係唔值得額外花錢...

回覆  peterchu1

詳細我都唔清楚,呢樣你要搵微軟親自解答...

如果你公司本身網絡安全做到足,每位員 ...
waishingme 發表於 2019-10-19 22:31

詳細我都唔清楚,呢樣你要搵微軟親自解答...  <<== 微軟會親自解答嗎 ? 佢地好似只會介紹 vendor 俾客 , 是嗎 ?

我呢個 app 會俾出面既客用 ., 但都係同一班客 , 大約 1x 個客 , 基本上無新客會用

咁請問係咪買左 Extended Security Updates , 就可以等同有 windows 官方既 support , 只要我做好網絡保 ...
peterchu1 發表於 2019-10-19 22:05

1. ESU只會提供有限期的更新,不會再提供其他的支援。
2. ESU只適用於某些特定的授權用戶(https://download.microsoft.com/d ... _of_Service_FAQ.pdf),不清楚只購買了盒裝的Windows Server用戶能否購買ESU。
3. ESU是每一年購買,除了更新外,並沒有其他的支援。微軟會如期終止軟體的支援。

其實就算未END 根本都冇SUPPORT 可言.
如果吾想花錢.
bankup 勤力d 有咩還原好過啦.

我知 windows 2008 在 2020 年 1月會停 support .

我公司有部 windows 2008 server , 行 .net , sql 2008  ...
peterchu1 發表於 2019-10-19 21:13

有信心過到公司audit(如有)嘅話,其實係無問題
Windows Server 2003 EOL嗰陣好多公司都拖得就拖,甚至堅持至今
如果你個environment本身係air gapped就更加穩陣

温馨提示:你手上嘅SQL Server 2008 SP4已經喺7月9日EOL咗

via HKEPC Reader for Android

1. ESU只會提供有限期的更新,不會再提供其他的支援。
2. ESU只適用於某些特定的授權用戶(),不清楚只 ...
daemongmong 發表於 2019-10-20 00:04

3. ESU是每一年購買,除了更新外,並沒有其他的支援。微軟會如期終止軟體的支援 <<== 想問下 , 正如樓下所講 , 多做 backup , 有事都可以倒番出黎 , 呢個 app 用左 10年都無搵過 ms 做支援 , 咁係咪都可以博下照用 ?