[其他] 請問咩係 Windows Server CAL 既 license

我唔識分 license 既種類  , 見到 有幾種的 , 請問呢兩種 license 係點用的 , 同一般有咩唔同 ?
thanks

Windows Server CAL
Device CAL

我唔識分 license 既種類  , 見到 有幾種的 , 請問呢兩種 license 係點用的 , 同一般有咩唔同 ?
thanks

Wi ...
peterchu1 發表於 2019-10-25 15:25

Windows Server CAL:伺服器本身授權。
Device CAL:連接伺服器授權。

via HKEPC Reader for Android

Windows Server CAL:伺服器本身授權。
Device CAL:連接伺服器授權。

via HKEPC Reader for Android ...
daemongmong 發表於 2019-10-25 15:47

Windows Server CAL:伺服器本身授權 <<== 咁呢個同 windows server license ( 唔係 CAL ) 有咩分別 ?

Windows Server CAL:伺服器本身授權
peterchu1 發表於 2019-10-25 20:50

什麼是「用戶端存取使用權 CAL」(Client Access License; CAL)?

「用戶端存取使用權 CAL」是賦予客戶使用硬體裝置(如電腦、PDA、或是手機…)來合法連線到伺服器主機上進行存取動作或接收資料的權利。簡單的說,若只有伺服器軟體的合法授權,卻沒有採購「用戶端存取使用權 CAL」,則客戶的電腦或是員工就沒有權利連線到伺服器來進行存取。

CAL分user CAL 同device CAL

如果一間公司有個30員工10部電腦,買10個device cal就得
20部電腦15個員工,買15個user cal 就得

邊樣少啲就買邊樣

什麼是「用戶端存取使用權 CAL」(Client Access License; CAL)?

「用戶端存取使用權 CAL」是賦予客戶使 ...
YYTOL 發表於 2019-10-26 21:59

咁即係 user cal 一定要買 , 如果唔買 , 用戶不可以使用 ?

thanks

咁即係 user cal 一定要買 , 如果唔買 , 用戶不可以使用 ?

thanks
peterchu1 發表於 2019-10-26 23:24

可以..不過你先講俾我知你做邊間公司, 之後我去海關報串