[其他] 仲有無邊度有合法 win7/8 retail key賣

是咁的
我手上有一部十幾年前既UMPC (Viliv S5)
行atom (只support 32-bit)
跟機係WinXP ULCPC edition
部機仲行得走得
就咁扔有啲可惜
所以想放喺檯頭當music player用

不過而家XP好多software都唔support
(同埋我都唔想放一部XP device喺屋企network入面)
想睇下有無啲平平地既方法可以升上Win 7/8 (win 10應該行唔倒)
(我見microsoft catalog仲有win7/8既driver)

網上有啲好平既retail license key
不過做完research有理由懷疑係MSDN/Technet既key
OEM版就唔啱我個use case
upgrade版我唔知XP ULCPC edition俾唔俾上,同埋我唔見有得賣

有試過裝Linux
不過ubuntu wifi同touch screen都唔work
其他distribution我估都係差不多
(search過網上好似都無成功例子)

新高登  有好多二手貼紙 win 7 key
唔知 適唔適合 你個要求

新高登  有好多二手貼紙 win 7 key
唔知 適唔適合 你個要求
士碌架 發表於 2021-4-4 13:27

果堆唔敢搏

有冇睇過呢度?
pekkle 發表於 2021-4-4 14:26

有睇過呀
不過好似無人成功開得著wifi

做music player唔考慮裝Linux?

網上有啲好平既retail license key
不過做完research有理由懷疑係MSDN/Technet既key
OEM版就唔啱我個use case
upgrade版我唔知XP ULCPC edition俾唔俾上,同埋我唔見有得賣
DeathKnight 發表於 4/4/2021 12:37
有疑問就打去 Micro$oft Hong Kong 問一下! 基本上是無平的!

回復 6 #toylet

Atom 用 Win 7 starter version 好啲

求其一部壞 notebook都有key

via HKEPC Reader for Android

Search 過吓你呢部機無論 Windows 8.1 定係 10 都有人成功行到嘅

回復 toylet

Atom 用 Win 7 starter version 好啲

求其一部壞 notebook都有key

via HKEPC Reader for An ...
fred2088 發表於 2021-4-8 11:50

跟機license應該唔轉得

Search 過吓你呢部機無論 Windows 8.1 定係 10 都有人成功行到嘅
justiceice 發表於 2021-4-8 12:10

我都有睇過
不過Win 7 (我用緊試用版)都行得唔太順
Win 10我覺得會完全用唔倒

key合唔合法,要睇買家個用途是否符合EULA....

理論上OEM key係要跟一台整機一齊(預載)出售的,你用任何途徑得到條key,你個用途都係違反左EULA,同老翻冇分別(當然,你唔係公司用M$未必得閒搞你)

Retail key的話.......唔見包裝盒,單,唔好貪平,就算條key係堅野,你出示唔到購買証明,証明唔到自己係個license的合法持有人,一樣可以告你...以前聽過有成批有包裝盒的零售軟件送去銷毀,個負責銷毀的承包商偷偷地拆左包裝盒內的key去賣俾人揭發,個承包商俾人告,但買左呢批key的人有冇俾ban key,冇人知