[其他] Recuva回復刪除檔案

剛剛唔小心刪除左一批FILE, 用Recuva去回復檔案, 似乎剛刪除錯的都可以回復晒.  (但原來有10個file雖然回復左但係0 bytes, 即係都係會有file救唔返)
但為什麼耐D之前刪除的file, 無顯示在recuva scan完的版面, 即係只有剛剛刪除錯的file先有顯示
即使用深層掃瞄都一樣

我記得自己好耐之前又刪除錯野, 用recuva回復, 當時好似有顯示以往刪除過的野?....但因為上次用recuva真係好耐之前, 所以唔確定

有無人用過recuva, 佢點樣去界定可以回復返幾耐之前的檔案? 有無得用家設定timeline?

無, 只要係 deleted, file system 都會放返個位出嚟, 如果下次有嘢寫入佐, 嗰個 file 就會死, 你亦唔知佢會寫花邊個, 可能十幾年前你 delete 嘅反而無事, 無嘢可 set, 睇運氣

無, 只要係 deleted, file system 都會放返個位出嚟, 如果下次有嘢寫入佐, 嗰個 file 就會死, 你亦唔知佢會 ...
tunster 發表於 2021-6-4 04:09

我已經唔write野個HDD, 都係有10個file 有顯示但0 byte, 救唔返, 唔知點解無write 過呢個HDD都救唔返
係咪剩係read files都會影響部分file救唔到

靠運氣,因為佢會random寫返入去,試過近期嘅救唔返,但救返幾年前嘅嘢

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

我已經唔write野個HDD, 都係有10個file 有顯示但0 byte, 救唔返, 唔知點解無write 過呢個HDD都救唔返
...
vzv 發表於 2021-6-4 04:19

你部電腦著住都會寫 temp file 嗰啲, 唔代表完全無write

你部電腦著住都會寫 temp file 嗰啲, 唔代表完全無write
tunster 發表於 2021-6-4 16:23

隻HDD係E:  只係做儲存資料同BT, 是否無write佢都會自己write野入去?
同埋有成10個file都救唔返, 如果佢只係自動write少少野, 都搞到成10個無左o既? 當然我唔理解佢點解會咁先問
好彩係個10個file 係可以BT, 只係耐D時間應該可以BT返

隻HDD係E:  只係做儲存資料同BT, 是否無write佢都會自己write野入去?
同埋有成10個file都救唔返, 如果 ...
vzv 發表於 2021-6-4 23:58

唔關個數量事, filesystem 可以將啲  file 打散好多個 cluster, 如果咁啱你嗰十個 file 分別俾同一個或者多個 file 寫花就會全部死晒

就算 data disk 都會有少量 write 架, 唔代表你唔掂佢就無嘢 write