唔插LAN...唔上網....就入到WINDOW....點郁都得....一插LAN....就10秒左右藍屏...再REBOOT...就無限藍屏....要蚊左1LAN卡...再回復先入得返WINDOW

唔插LAN...唔上網....就入到WINDOW....點郁都得....一插LAN....就10秒左右藍屏...再REBOOT...就無限藍屏... ...
口o口 發表於 8/6/2021 01:31
Control Panel -> Programs & Features 有無 個 LAN driver? Uninstall 咗佢!
Device Manager 可以 Show Hidden Devices, 一樣 剷咗 Uninstall 個 LAN 和 Delete Driver Files!
https://www.google.com/search?q=device+manager+show+hidden+device
以上都是無 LAN card 時做!

都係有問題...怪怪的

唔插LAN...唔上網....就入到WINDOW....點郁都得....一插LAN....就10秒左右藍屏...再REBOOT...就無限藍屏... ...
口o口 發表於 2021-6-8 01:31

唔係onboard lan?
有冇試過裝番20H2/再舊D版本係咪都一樣係咁先?
其實會唔會係bios傻左呢? 雖然好少見但呢個真係見過 可能flash一次bios又乜事都冇都唔奇

唔係onboard lan?
有冇試過裝番20H2/再舊D版本係咪都一樣係咁先?
其實會唔會係bios傻左呢? 雖然好少見但 ...
1597532468000 發表於 2021-6-8 15:26

試試先...

我update 21H1都係藍屏.... 0xc00021a

update 過啲driver, 用windows update assistant再上21H1暫時無事了...

我20H2  update 21H1 無事

update 過啲driver, 用windows update assistant再上21H1暫時無事了...
loop7 發表於 10/6/2021 08:49
咁不如 backup data 再 完全 重裝 21H1 了.... 得閒先!

新裝 Windows 10 21H1 裝完無限藍屏....

唔知係LAN卡DRIVER出事定點....插住LAN線...一LOAD完黑畫面就唁屏 ...
口o口 發表於 2021-6-7 17:17

好在沒有 download and install,  上次20H2都玩咗我幾次.   windows都唔知何時改邪歸正