[其他] 其實 win 11 是否唔想用戶升級?

晶片已經又少又加價,而 win 11 卻想排舊電腦于外,其實 m$ 想點?

我部腦已經係9年前產物,而家用緊Win11 22000.168好似冇乜問題,
但到正式版唔知仲比唔比我玩?

我部腦已經係9年前產物,而家用緊Win11 22000.168好似冇乜問題,
但到正式版唔知仲比唔比我玩?:loveliness ...
COD 發表於 2021-9-2 23:55

微軟講明不合規格而經旁門左道硬升Win11的電腦...以後不能獲得官方更新!

微軟講明不合規格而經旁門左道硬升Win11的電腦...以後不能獲得官方更新!
o2mini 發表於 2021-9-4 14:08

你確認經官網download ISO file落嚟安裝都叫做旁門左道?

o2mini 發表於 2021-9-4 14:08

講和做係兩回事,微軟不會自己整死自己.
經旁門左道硬升Win11的電腦.
螢幕擷取畫面 2021-09-04 163843_副本_副本.jpg

講和做係兩回事,微軟不會自己整死自己.
經旁門左道硬升Win11的電腦.
thomas6681 發表於 2021-9-4 15:48

無話唔可以繼續用, 只係無更新! 你頂得順無人阻你

無話唔可以繼續用, 只係無更新! 你頂得順無人阻你
o2mini 發表於 2021-9-4 16:57

有無得更新係個人問題,你無得更新不表示其他人無得更新,做得白老鼠當然頂得順,除了微軟之外無任何人可以阻到.
螢幕擷取畫面 2021-09-04 191811_副本.jpg

不合規格電腦升級win11 22449.1000:
1、首先用工具:"offlineinsiderenroll-2.5.0"開通 dev 通道。

2、進入更新,開始接收更新。。。 到 6% 時,跳出安全和TPM不滿足對話方塊。

3、進入下載的資料夾 C:\Windows~BT/sources/AppraiserRes.dll 檔,Windows~BT是隱藏的, 先把sources取得許可權。。 然後刪除那個A開頭的檔AppraiserRes 2 次(關鍵),關閉對話框或自動關閉,再檢測更新,就繼續更新了。

另一個方法,在彈窗出來後打開 C:\$Windows.~BT\Sources,然後刪除AppraiserRes.dll文件,新建AppraiserRes.dll【文件夾】然後在次點擊更那個位置的按鈕就會繼續更新了。

回覆 8# thomas6681

請問Build 1000好用嗎?

回覆  thomas6681

請問Build 1000好用嗎?
big_nature 發表於 2021-9-4 20:16

除咗有日期限制水印之外,和176無大分別,如果係用家beta版比較適合,微軟已經說明,不符合要求電腦裝win11,後果自負,新版win11係會好多問題.