[其他] 電腦硬件不符合升級 Windows 11 的要求

看來只有近幾年買的新電腦才可以升級上最新的 Windows 11。

2021-10-24 21_48_37-Window - 複製.png

真可惜!

剛剛試吓Up Win11去我部 VAIO Duo13 i7-4500U
去到接近安裝完成,黑畫面嘅30%,突然彈出咗黑色嘅QR code 話安裝失敗
然後自己Fall back 番原本既Win10狀態

最後派彩:

回覆 24# weathergirl

我部 Core2 都裝到,同部機 TPM 完全沒有關係,只是你想不想 Bypass TPM !

VM加咗TPM同吃蕉boot, 可直裝w11, 十分簡單
vmware同H-v都有Tpm2

刪除appraiserres.dll 呢個方法正式版好似行唔通,我嘗試係VM裝日文版Win11,唔比裝。。 ...
COD 發表於 2021-10-25 23:44

要斷咗網先

刪除appraiserres.dll 呢個方法正式版好似行唔通,我嘗試係VM裝日文版Win11,唔比裝。。 ...
COD 發表於 2021-10-25 23:44

日文版未試過唔知
但英文/中文版肯定得, 我都用依個方法裝左兩部機

解決 Windows 11 唔合資格問題
1. 確定真係硬件唔合資格
有可能只係setting問題 e.g. BIOS冇開fTPM/Secure  ...
ARM 發表於 25-10-2021 10:13

刪除appraiserres.dll 呢個方法正式版好似行唔通,我嘗試係VM裝日文版Win11,唔比裝。。

c兄,請問係用upgrade定new installation上嘅?
tgo 發表於 25-10-2021 08:54

清機全新裝。