[單車post]妹仔大過主人婆

一部$2300既Dahon SP8
因為經常上山
先前改過前三餅,因為chainline問題而失敗
之後講左半年,訂貨等兩個月,亦走訪過不下十家單車鋪
終於幫部車加左Sram Dual Drive
是次改裝,零件+織鈴盛惠$2666, 仲未計車錢同工具(飛輪匙,鏈匙等等)
但總算可以真正用齊24個gear

玩內變.....  

一部$2300既Dahon SP8
因為經常上山
先前改過前三餅,因為chainline問題而失敗
之後講左半年,訂貨等兩個月 ...
Moderator 發表於 2010-9-23 00:11

玩上山? 我同你相反,我將部SP16改 RB齒,因為原裝齒比跑街跟團不適合
我原裝只係上林綿用過細餅

正常係用唔哂咁多個 gear ga wor
你唔係 3 餅果時前 1 後 8 咁用下話?
belleville 發表於 2010-10-3 06:43

你整過就會明我講咩野

其實小輪徑我都未見過人用三餅…
用中空RoadBike餅細餅39加34飛輪都差不多1:1啦...

其實小輪徑我都未見過人用三餅…
用中空RoadBike餅細餅39加34飛輪都差不多1:1啦... ...
funfunhk 發表於 2010-10-3 10:18

因為根本set唔到

依加大餅 39T x 73% = 28T拖32T,等同26寸MTB 22拖32
但我都仲覺得未夠輕腳
諗緊換唔換再細d既大餅

但我都仲覺得未夠輕腳...
Moderator 發表於 2010-10-3 10:38

重未夠輕腳...我都想知你踩邊度咁利害?海下?

重未夠輕腳...我都想知你踩邊度咁利害?海下?
funfunhk 發表於 2010-10-3 12:32

飛鵝山多
當然有好多師兄用53拖28都上到
其實唔係條路斜,係個人prefer慢踩+輕腳

其實唔係條路斜,係個人prefer慢踩+輕腳...
Moderator 發表於 2010-10-3 23:03

慢踩+輕腳當然舒服…但好似太慢了…
你有冇咪錶?咁樣有冇10km/h呀?

/forum/viewthread.php?fid=223&tid=1507122&page=1
/forum/viewthread.php?fid&tid&page