爭取尊重同時亦先認清本身問題

http://hk.news.yahoo.com/video/t ... 2/650-28796685.html

見到咁多人為單車爭取權益係件好事,位位單車使用者都識講,其他道路使用者唔尊重我地,但掉轉諗點解人地會咁憎我地呢?
係一D汽車/電單車討論區入面,經常都有post 問候D 衝燈,逆線,什至踩上高速公路既單車使用者,佢地叫我地做"路權L"。
當中極端個D話要單車考牌交牌費買三保先好出路面個D唔講,但最基本遵守交通法例咁簡單既事點解都唔做?

眼見市區越黎越多人踩單車,但有幾多個會等燈?(雖然宜家情況比以前有改善,但始終有害群之馬)
衝燈,逆線唔單止係犯法,更加會令自己處於一個極之危機既位置,快得幾多,何必呢

請各位如果要係馬路上面踩單車,上港鐵,請記住你背負住單車使用者呢個名字,當有咩問題係會影響整個單車群體,唔好破壞前人努力爭取既成果
如果見到有踩單車既人違法請立即出聲,唔好比一粒老鼠屎搞禍煲粥

見到咁多人為單車爭取權益係件好事,位位單車使用者都識講,其他道路使用者唔尊重我地,但掉轉諗點解人地 ...
busfanhk 發表於 2012-4-1 20:59

支持+1
紅燈我一定停...先唔好理法律問題..自身及他人安全最緊要...
唔係話無警察或影快相機就可以亂甘黎...

我自己又踩車又渣車

有時候就係見到好多車友仔, 自己技術不足就貿然落馬路, 渣車見唔少踩到左搖右擺無啦啦cut 埋尼的車友. Cut 線又唔睇後面....

所以渣車的其實為保障自己又好, 保障車友又好, 留番少少距離俾佢...

但係單車落馬路買三保, 其實都有得諗, 早排先有個賠左四十萬....

如果單車落斜超速算唔算犯法?

回復 4# alexL

落斜唔係超速的理由吧....

alexL 發表於 2012-4-1 23:22

無人叫你唔落brake +追餅落 架麻

回復  alexL

落斜唔係超速的理由吧....
vassilihk 發表於 2012-4-1 23:49

因為我對法例唔係好熟識,所以唔知單車超速係唔係同車一樣

alexL 發表於 2012-4-1 11:22 PM

或者咁講,超速係犯法,但本身都要睇當時路面同安全個實際情況,如果部部車都超緊速行,都要配合一下路面,唔係非黑即白既
最緊要令自己安全,有時慢唔一定安全,例如大埔道入沙田落斜係單線,好多時都要追餅保持速度

但衝燈逆線呢D就一定危險。

或者咁講,超速係犯法,但本身都要睇當時路面同安全個實際情況,如果部部車都超緊速行,都要配合一下路面 ...
busfanhk 發表於 2012-4-2 00:08

明白

回復 3# vassilihk

i wish i can buy insurance for bike.