新手買摺車

各位c ching
本人住官塘 想買架摺車得閒就去大埔踩, 有咩車最適合要搬來搬去既(主要坐巴士)
bugdet大約5K. 想放迷你倉但一條友比哂又好貴, 所以都係放係屋企先.  
睇fourm dohan隻vp18好似唔錯 ,又唔洗點改都夠玩. (本身170高 呢d車arm唔arm坐)
想問下仲有d咩model可以介紹一下,同埋仲有d咩地方可以租來放車又唔係太貴?
thanks

頭 柱 有 聲 個 問 題 其 實 係 唔 夠 緊 / 實 淨 , 有 虛 位 先 會 發 出 聲 ,
加 雪 油 做 填 充 兼 減 ...
Zeya 發表於 2012-4-22 05:41

我部 SP18 係路面凹凸不平就會有聲
上次返新x 己經俾個師傅扭到好緊
緊到要用盡全力先可以摺得埋個頭

等我過兩日買支雪油黎試試先
ryan_cheung 發表於 2012-4-20 08:46

頭 柱 有 聲 個 問 題 其 實 係 唔 夠 緊 / 實 淨 , 有 虛 位 先 會 發 出 聲 ,
加 雪 油 做 填 充 兼 減 少 摩 擦 係 會 無 o左 聲 ,
但 都 係 check 清 楚 條 頭 柱 , 上 緊 o左 先 落 雪 油 , 避 免 無 聲 但 原 來 鬆 o左 都 唔 知
我 其 中 一 部 係 CR18 , 都 發 現 上 大 斜 有 呢 個 問 題

回復  ryan_cheung

應該係,不過我咩油都落過
bencpu 發表於 2012-4-19 23:36

等我過兩日買支雪油黎試試先

回復 30# ryan_cheung

應該係,不過我咩油都落過

係,有摩擦位都可以落,我個部反而落油幫助不大,係要扭緊/鬆摺疊位 ...
bencpu 發表於 2012-4-19 01:14

見到師兄踏 RX-5
之前踏過個 FD 果部
5K 幾真係超值
BTW, 頭柱係加雪油 Right?

回復 28# ryan_cheung

係,有摩擦位都可以落,我個部反而落油幫助不大,係要扭緊/鬆摺疊位

加左油後,仲可以試下扭緊或者放鬆個接位
bencpu 發表於 2012-4-17 21:57

加雪油係個鏍絲位度???

我會加少少雪油上去,,

回復 25# ryan_cheung

加左油後,仲可以試下扭緊或者放鬆個接位