加大碼 jockey /pulley wheels

想問你地有無試過加大碼jockey/pulley wheels? 比原廠會唔會順D?
Ceramicspeed 果d就太貴,睇大陸幾舊水果d.

太約可以省下有0.5W-2w
值不值得,見人見智

不過,玩煲臘做鏈油,可以省下更多,有5-8w

用緊tripeak,  踩感感覺係滑少少

唔該兩位師兄

講起用臘,我睇過YouTube GCN教點整, 但係想問用左臘就完全唔洗用lube? Thx

唔該兩位師兄

講起用臘,我睇過YouTube GCN教點整, 但係想問用左臘就完全唔洗用lube? Thx ...
Tef 發表於 2018-2-15 04:31

有3隻方法
1)去買成品,當正常油用
2)用白電油浸洗曬所有油岀來,再用電飯煲/超星波機diy
3)買成品1L,回來浸

唔該兩位師兄

講起用臘,我睇過YouTube GCN教點整, 但係想問用左臘就完全唔洗用lube? Thx ...
Tef 發表於 2018-2-15 04:31 AM

玩Wax 未見成效, 耳仔先受罪, 因為會幾嘈
取替品, Ceramic Speed 出左隻新野, 佢唔係油, 而係coating
你可以望望~ 不過唔平, 成$600 一支
我自己就乖乖地用返正常lube
太多雜聲既話, 我踩都唔想踩

想問你地有無試過加大碼jockey/pulley wheels? 比原廠會唔會順D?  
Ceramicspeed 果d就太貴,睇大 ...
Tef 發表於 2018-2-14 04:49

講番換碌仔,其實真係有幫助, 尤其上斜
由SHIMANO 原裝杯士碌仔(無啤鈴) 換做同SIZE 11T 幾十蚊 1個轉到2-3秒
呢個性價比應該係最高 由轉到2-3秒轉CERAMICSPEED 果D轉一世幫助比較少, 仲要換波腳.

唔該兩位師兄

Tef 發表於 2018-2-15 04:31

係, 比用lube 更滑
最大好處係乾淨, 唔會手一掂到條鏈就黑哂

岩岩係衣鼻訂左,上下都係16T。

係, 比用lube 更滑
最大好處係乾淨, 唔會手一掂到條鏈就黑哂
johnnycyyu 發表於 2018-3-13 10:39

我有兩條牛仔褲都黑左,洗都唔得Orz