[購買問題] R B 數問。

請教師兄們,

1)平時見到在單車徑上有不同羣体在操車,但我在網上/F B又不見呢啲訓練新手車會,有冇 keywords 可以提供一下?

2)部車想買車軨,在T B/F B見到好多700C出售,但自己怕買錯,除咗700C,不是碟剎,仲有什麼要注意?

Thx

via HKEPC Reader for Android

3)在2手網上,成日見到有人賣二手槍手/11速..........,每樣我都心思思,但是点樣check 波腳合適?

4)8飛,能安裝在10/11速輪組嗎?

1.其實正式黎講,除左香港單車聯會旗下登記的車隊外,都無乜正式的訓練新手車會,大多數都係同好群,你可以見啱的GROUP加入,見有團就參加,就係咁蕳單

2.買車軨,首先你要知你係用緊幾多速車(睇飛輪,飛輪有10片齒輪就係10速,11片就11速),然後就要睇重量,當然越輕越貴,因為軨重會令到你要用更多力去踩,如果買2手的,記得檢查車軨有無偏擺,如果有就表示要「彈軨」,否則會好難用,亦可以用呢個原因試下壓人價,如果唔係碟殺軨的,要檢查軨邊的損耗程度,因為C夾的車軨算係消耗性物品,如果長期使用,即使換了新的制膠,都會影響殺車表現的

3.上面都有提,睇飛輪有幾多片齒輪決定幾多速,但槍手要留意埋大餅,需然較高階的車,大餅絕大多數都係兩片齒輪,但入門級的則會用上三塊,唔係個個槍手都夾到
大餅用2片的基本上無乜問題
另外要留意,手槍都有分流,例如C夾的就分機械式同電子式,另外碟殺的除左分機械式同電子式外,仲會再分線殺同油壓殺,基本上互不兼容,所以買前要多留意自己架車用緊乜野類型先好買零年件

回復 3 #sunhikari

謝謝回覆,
奇怪,但找不到8速車軨!

11速加介子可用8速

不過真心用得8速用返跟車輪組吧

訓練新手車會???
好老實
操車唔會照顧小朋友

有心玩可以google一下付費的

https://www.google.com/search?q= ... chrome&ie=UTF-8

回復 5 #rx78_nt-1

謝謝回覆。

我跟屋企人都想學好它,都已買左車,交左學費。

大約方向是:
a) 揾人教,揾操車 group
b) 買 部2手 trainer,  做了功課,要買多條軨及呔操車。所以要買車令。

原來中間大有學問!

回復 rx78_nt-1

謝謝回覆。

我跟屋企人都想學好它,都已買左車,交左學費。

大約方向是:
a) 揾人教,揾 ...
9gor 發表於 2019-2-15 14:10

首先最大問題係唔知你個部係乜車..........
係香港,除非你要玩到入單車聯的車隊玩奧運,否則一般香港踩車唔駛特登操,反而操FIT個體能仲更加更要

另外買trainer,最好買VR TRAINER,因為會隨影像而調節斜度,普通TRAINER唔係唔得,但太一成不變係好悶,本身踩trainer係一件好悶的事黎

首先最大問題係唔知你個部係乜車..........
係香港,除非你要玩到入單車聯的車隊玩奧運,否則一般香港踩車 ...
sunhikari 發表於 2019-2-15 14:33

都唔係
我車友係度識的
佢單聯都上過台
都真係見佢日日唔出車都要訓練台
但如果要去到你話的奧運水準係無可能

單係一般如維特公眾組要跟到頭車都唔係簡單

但業餘車手去高小小的分齡
同香港隊已經無比比較了

應該問樓主係想去到邊

如果係諗住玩如rhk 200 300 400
都真係要操

如果想玩下比賽仔跟到主車群
你預keep住食人風尾 40.km/h
一出彎爆左 50 60咁上

都唔係
我車友係度識的
佢單聯都上過台
都真係見佢日日唔出車都要訓練台
但如果要去到你話的奧運水 ...
rx78_nt-1 發表於 2019-2-15 15:21

維特公開組以我所知好多都係無入單車聯或前單車聯登記人士
要食到頭車,一般人士要下好多苦工........

玩過下比賽就知
要認真小小
唔操係無可能