有無人試過自己換中軸?

宜家部爛鬼車, 用力係斜路上的時候, 就會格,格,格, 當先以為腳踏出事, 自己換左都係甘. 慢慢原來個中軸發出的.  你地通常找單車店換, 定係自己落手?

宜家部爛鬼車, 用力係斜路上的時候, 就會格,格,格, 當先以為腳踏出事, 自己換左都係甘. 慢慢原來個中軸發出 ...
PowerShot 發表於 2019-9-2 17:03

有齊工具,唔難換。
果次自己換,要用到4分卜柄才夠力

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

如果係中空,我就自己換,因為有工具就真係好易換
如果係四方芯、珠仔我就唔識換,係車店見過佢哋換,好多工序,自己都廢時攪

如果係中空,我就自己換,因為有工具就真係好易換
如果係四方芯、珠仔我就唔識換,係車店見過佢哋換,好多 ...
adechan 發表於 2019-9-3 09:22

甘我點知個中軸係中空, 四方芯定珠仔呢?

有信心 有時間 有架生 可以玩下O既 ! 趕住踩就無謂囉

參考連結

方孔可以好難搞, 試過個牙盤太實, 拆唔到, 要鋸斷條中軸.
最後直接換埋中空牙盤. 一了百了

甘我點知個中軸係中空, 四方芯定珠仔呢?
PowerShot 發表於 2019-9-3 17:36

5樓師兄個條link,你睇下明唔明
最簡單睇咁睇,中空的話,車架左右兩邊都會見到舊野
冇的話就係其他

你部咩車

宜家部爛鬼車, 用力係斜路上的時候, 就會格,格,格, 當先以為腳踏出事, 自己換左都係甘. 慢慢原來個中軸發出 ...
PowerShot 發表於 2019-9-2 05:03 PM

可能係BB鬆咗少少,檢查吓兩邊髀有冇虛位先

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

你部咩車
Crystalline 發表於 2019-9-4 15:54

我部係爛鬼Kosda K8A, 其實呢幾日都找緊係邊part出問題, 問過單車店又話無事.

病徵係: 行平路無事, 一用力上斜時, 右邊腳踏會明顯有..咔...咔, 每踏一圈同一個位置就會響.  唔係甩鏈的聲, 但問朋友又話係波制問題.  但邊有單車店甘有心同你check..