[配件] TRINX Z5 MINI

買咗部車返嚟 ! 想UPGRADE 下咁 , 各師兄有冇乜嘢建議 咁呢 ?
初步 :
頭尾碟刹唔多應 . . . . 相對舊車 V刹 同埋頭刹有聲
406 . . . . 舊車451 , 車尾易D 收藏 , 不過 感覺唔係太順 同感覺慢咗
整體較舊車輕
頭三尾八 . . . . 冇就好想有 , 到有 原來頭 1 2 其實唔會用 係好輕腳,不過架車唔行

師兄買咗新車?
如果係我自己就多數先換輪組同埋中空餅
前三餅唔係上超斜,真係會好小用到

師兄買咗新車?
如果係我自己就多數先換輪組同埋中空餅
前三餅唔係上超斜,真係會好小用到 ...
adechan 發表於 2019-10-10 09:11

係呀 鈴揾緊 406 用5翻舊嘢 碟剎 又要去睇下有咩要留意囉!學海無涯 中空餅係乜??

係呀 鈴揾緊 406 用5翻舊嘢 碟剎 又要去睇下有咩要留意囉!學海無涯 中空餅係乜?? ...
killer_queen 發表於 2019-10-10 14:02

中空餅意思    即係中軸(BB) 及你的前3餅 1set換
你現時應該係四方芯中軸

中空餅意思    即係中軸(BB) 及你的前3餅 1set換
你現時應該係四方芯中軸 ...
adechan 發表於 2019-10-10 14:20

C .thx !  個鈴細咗 換番大D 個中空餅 好冇呢? 不過換大又要換鏈

非山車三餅並不實用,好多重複gear ratio。老實講,呢個價位既車,小修小補OK,大改成本好重,不如一步到位買過架。例:換中空餅,先發現sora組件不兼容,又換4700件,換得4700又要換配套指撥,,, 呢度計埋過千了。然后你發現,group set 算係入門娛樂級了,但對軨同break跟唔上,好又換,,, 淘宝軨起碼800RMB,break+指發又係600-700,,,

苦海無涯,算把啦。認真踩多啲先,一星期踩100KM連續踩到半年既話,你會慢慢搵到 “人車合一” 既條件,首先我估要換seat座,一個舒服既seat非常重要。然后係胎,你而家係 1.5吋, 換成1.1吋差唔多識飛。當然1.1或更幼就要用好啲既胎,安全第一!

老實講,如果你買返黎又升級,當初何不直接買Z5R或Z6R(彎把)。呢兩個型號都配上中空餅+中空BB,雖然group set未全部"入門",但已經係性價比之選。Tiagra 4600餅並不是最新型號,但單買淘淘都要400RMB。

硬要挑,係39/52T拖11-25略重腳,除非你腳力驚人,唔係都幾難上大山。成本效益計,飛輪換11-32最經濟,淘淘應該1xx左右。

老實講,如果你買返黎又升級,當初何不直接買Z5R或Z6R(彎把)。呢兩個型號都配上中空餅+中空BB,雖然group  ...
semson 發表於 2019-10-10 17:46

Z6r ? 我諗住 買架全碳架 ~~

之前又話喜歡慢慢升級舊車!
第二部就唔好再買trinx...

451胎幼, 係會輕快過406. 有得有失!
要快最好由偈入手, 偈=人體能腳力.
之前都提過小摺頭三不實際, 人類總是犯相同錯誤....
上超斜才有機會用到, 但小摺重心問題, 上超斜易頭轆離地, 速度慢過推...對平衡力也有要求.

Z6r ? 我諗住 買架全碳架 ~~
killer_queen 發表於 2019-10-10 19:00

碳架不單只輕, 吸震能力也好.
上鈄會輕鬆好多.

而鋼架, 平地加速時實在.