買mtb求推薦

想問全避震,前避震,後避震,坐感分別?
上落駁,唔想(凳)係買邊隻避震先舒服?

去單車鋪叫價全避震要過萬

5千幾碳架有呃人定係鈦架?

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

香港一般稱凈前避震叫【硬架】,前後都有避震就叫【軟架】,【軟架】衝山跑崎嶇不平山路。如果預五仟蚊預算,建議你買二手。

前後震軟架 重慢貴
唔介意或者有BUDGET先好買.

但而家D高階軟架好正~如TREK ISO SPEED

想平執2手26"
新世代27.5/29"都會貴.
仲有GRAVEL 700CX32C UP都可以行下沙石仔路

我打算集運一部美利達落香港.....香港好像只賣5位以上既車....

回覆 5# 樹下乘涼

淘寶美利達都抵買
但用料最正可能係ucc

回覆  樹下乘涼

淘寶美利達都抵買
但用料最正可能係ucc
4371 發表於 2021-1-16 13:37

我冇諗住買磨號車...所以唔會淘寶買美利達

靚車未係淘寶買過
你意思係就算我係Merida 旗艦店買車,都會磨車號?
依家架Giant係香港2手買入,事但踩住練下嘢先

師兄最後邊到買車?

靚車未係淘寶買過
你意思係就算我係Merida 旗艦店買車,都會磨車號?
依家架Giant係香港2手買入,事但踩住 ...
4371 發表於 2021-1-16 23:01

叫左親戚去美利達專賣店度買...又唔想買二手...想一部就夠...
美利達自己果D熱門型號好似全部都要實體店買....網售/距區(平價省搬到貴省賣)果D聽講係舉報有獎..所以會磨車架防追蹤...
當然可能會係老鼠都唔頂

佢唔熟單車--我又唔熟單車....唯有博一博...

另外師兄可唔可以話我知山地車通常有幾長.....26寸輪17寸架
突然覺得好似太大部會阻到屋企人.....拆左前輪應該會好D...

原來係咁
Merida係京東有 旗艦店
應該信得過,但就算4000幾人仔既戰神pro都好似差dd,

依家熱門多數係27.5或29吋(轆直徑)
26吋好out,但相反2手買入就抵玩
17吋架與否睇你自己高度,我高182要19吋架,即size L

玩山地車最難係搵位放車,拆轆與否要睇你住屋環境,但就算拆都係重係好大