不經又幾日, mandy兄你哥單 minor 依家攪成點?  迎刃而解還是束手無策呢? 全城守候啊! ...
kcl 發表於 2012-4-30 11:06


終於有時間搞了
發現只要Asmedia SATA3 port插左野而又行AHCI就會hold住
不論你插果件野係咪做boot up
我呢排set做AHCI插左隻日立2TB SATA2 HDD所以hold住
我轉插隻DVD writer SATA1 又hold
但只要轉左做IDE mode就冇hold住了
我冇試HDD行IDE mode會唔會hold
而家開機好快
連帶出左"正在啟動Windows"要等幾秒先有windows logo呢個問題都冇左
希望Asrock會出新BIOS fix啦

TOP

C兄, 機已裝好, DRIVER都裝好, 但係無你講果仲好耐先入到WINDOWS的情況
我用SSD, 都係30秒入到WINDOWS ...
jerrychan0610 發表於 2012-5-5 22:28



    Problem Fixed~!!
30秒內開機了

TOP

Problem Fixed~!!
30秒內開機了
MandyStarz 發表於 2012-5-7 21:40

咁都比你試到撞咩, 真係比個叻你..

TOP

支持C hing detail 開箱文

TOP

終於有時間搞了
發現只要Asmedia SATA3 port插左野而又行AHCI就會hold住
不論你插果件野係咪做boot up
我呢排set做AHCI插左隻日立2TB SATA2 HDD所以hold住
我轉插隻DVD writer SATA1 又hold
但只要轉左做IDE mode就冇hold住了
我冇試HDD行IDE mode會唔會hold
而家開機好快
連帶出左"正在啟動Windows"要等幾秒先有windows logo呢個問題都冇左
希望Asrock會出新BIOS fix啦MandyStarz 發表於 2012-5-7 21:39


mandy兄, 咁味即係 SATA1 又hold, SATA2 又 hold, SATA3 又hold,
咁貴o既板無理由仲用 IDE 丫馬???

其他用此板的, 比如baby兄唔知有無相同 hold住 的情況出現呢???

TOP

mandy兄, 咁味即係 SATA1 又hold, SATA2 又 hold, SATA3 又hold,
咁貴o既板無理由仲用 IDE 丫馬???

其 ...
kcl 發表於 2012-5-14 11:40



    AHCI mode all device will hold
But that port IDE mode ok~!

TOP

本帖最後由 nicktf 於 2012-5-17 13:24 編輯

請問mandystarz兄,你宜家塊asrock  Fatal1ty Z77 PRO OC setting係點?OC 咗幾多?
我果塊上到4.5GHZ 要用1.21V未RUN TEST(因為唔係好識點RUN), RAM就跟你地SET一樣9-10-10-24 上DDR3-2000用1.44V...
有無試過上2133?

TOP

請問mandystarz兄,你宜家塊asrock  Fatal1ty Z77 PRO OC setting係點?OC 咗幾多?
我果塊上到4.5GHZ 要用1.2 ...
nicktf 發表於 2012-5-17 13:23



    My 3770k cant finish test on 4.5G even add voltage.(around 10mins will error,9x'C)
4.4G add voltage can pass(Forget add how much......)
4.4G not add voltage cant pass
Now run at 4.2G(Not add voltage) for daily use.
Ram 2133 at 1.44V cant boot up
Not test add voltage

TOP

回復 48# MandyStarz
多謝你嘅回覆!
RUN TEST果方面想請教....我用LINX行TEST有D咩要注意, 因為噚晚我行LINX.....行咗20分鐘都冇D RESULT出嚟.....THX!

TOP

回復  MandyStarz
多謝你嘅回覆!
RUN TEST果方面想請教....我用LINX行TEST有D咩要注意, 因為噚晚我行LINX. ...
nicktf 發表於 2012-5-17 15:26



    I forgot the setting......
The setting is recommend by another C hing......
I think you set too long time/large size....

TOP