原帖由 gmini 於 2008-10-14 11:46 PM 發表
上面個c hing講得啱架, 如果系7人車/家庭車就唔好攪, side錢架啫!

我之前部AE110 AT都分段做過晒以上架晒, 雖然唔系咩跑料, 但感覺好好玩, 系一種經驗來:
1. 直 ...

換硬蝦鬚之後入彎會無咁靈活

原帖由 *~ICE~* 於 2008-10-15 00:53 發表

有咁既可能....因蝦鬚越粗=越硬....變咗無左蝦鬚用作平行/穩既效果....
變行唔肯入彎....if stablizer too hard tend to lose independence between the suspension members on both sides of the car....

但個位C兄話穩左....所以它已成功作為stablizer的效果

TOYOTA D 車係咁......我果架返黎都係咁....一黎整個龍翔道就想嘔....即換

原帖由 gmini 於 2008-10-15 01:06 發表

實際我唔系換, 之前部AE110直版行貨因為將貨就價, 拆得就拆, 佢根本就冇蝦鬚根; 我要平穩多過靈活, 香港冇咩地方有連續急灣.

有 , 大帽山 , 飛鵝山 , 石澳

原帖由 gmini 於 2008-10-15 01:06 發表

實際我唔系換, 之前部AE110直版行貨因為將貨就價, 拆得就拆, 佢根本就冇蝦鬚根; 我要平穩多過靈活, 香港冇咩地方有連續急灣.

冇理由冇

原帖由 *~ICE~* 於 2008-10-15 00:53 發表

前定後sway bar 先
只換後會甩D
只換前會推D
前後配合得好 轉向會好中性 過彎少好多body roll
同靈活好多

我就黎會將gf架impreza  換大去wrx尾sway bay(13mm>>>17mm)
之前上到21mm 佢唔鍾意

不過sway bar 幫唔到  FW3152 幾多
始終避震軟

17"

trade左之前條吋太ling, 換套16-17吋
效果顯住  

係七人車就算啦...人地做出黎要舒服....要灣好...買過另一部.....

原帖由 beaglechin 於 2008-10-15 10:13 發表
trade左之前條吋太ling, 換套16-17吋
效果顯住  

佢架車副偈會好辛苦law
唔落重料都幾難有力