原帖由 +KiT+ 於 2009-2-18 01:27 發表

二就係你冇吊極力子(即係你踩離合器上波後直接一下放晒離合器)

yes,依家開到車了

但有2個問題
1.腳掣位有3個,以前左腳brake 右腳油門,咁依家3個腳掣要點分配?
2.中途轉波(3轉4)係咪一定要全放油門-->按離合器-->轉波-->放離合器-->油門,洗吾洗吊極力子?

左腳brake 右腳油門...正式學車師父就算自動波都唔會咁教下話。

左腳離合器,右腳brake/油門

原帖由 hugo2005 於 2009-2-18 01:31 發表
有啲咁嘅GAME? 真係唔知, 好似好好玩
個g25印象中係好貴

我果時買$21xx就係為左gt5
點知買左gt5p佢唔support 離合器

有離合器用下開慢車都過癮d~ 唔知而家18轆貨櫃車Game支唔支援呢?

不過Game呢...大多數睹後鏡都係係流的...

PC賽車遊戲支援羅技G25賽車方向盤的900度轉幅、六速排檔裝置及力回饋技術:

*  rFactor™
      by ImageSpace
    * GTR2
      by SimBin
    * Test Drive® Unlimited
      by Atari
    * Live for Speed
      by Scawen Roberts, Eric Bailey, Victor van Vlaardingen
    * Need for Speed™: Carbon
      by Electonic Arts
    * Need for Speed™: Undercover
      by Electonic Arts
    * RACE: The WTCC Game
      by SimBin
    * RACE: Caterham Expansion
      by SimBin
    * RACE 07: The WTCC Game
      by SimBin

原帖由 膠記牛奶 於 2009-2-18 02:16 發表
PC賽車遊戲支援羅技G25賽車方向盤的900度轉幅、六速排檔裝置及力回饋技術:

*  rFactor™
      by ImageSpace
    * GTR2
      by SimBin
    * Test Drive® Unlimited
      by Atari
...

by Scawen Roberts, Eric Bailey, Victor van Vlaardingen
呢隻真係唔錯
我都有買黎玩
不過都係真車好玩d

原帖由 膠記牛奶 於 2009-2-18 01:48 AM 發表

yes,依家開到車了

但有2個問題
1.腳掣位有3個,以前左腳brake 右腳油門,咁依家3個腳掣要點分配?
2.中途轉波(3轉4)係咪一定要全放油門-->按離合器-->轉波-->放離合器-->油門,洗吾洗吊極力子?

1)如果係真實世界裡,自動波車只得右腳可以控制架車,只有棍仔車先會用到左腳(踏極力子)

2)呢層當然啦
但真實世界中,吊極力子係上斜/落斜時特別重要,呢層唔係隻隻Game裡面可以感受到架,因為遊戲世界裡面,唔會有引擊死火呢個問題

原帖由 寂寞的FSY 於 2009-2-18 07:02 發表

1)如果係真實世界裡,自動波車只得右腳可以控制架車,只有棍仔車先會用到左腳(踏極力子)

2)呢層當然啦
但真實世界中,吊極力子係上斜/落斜時特別重要,呢層唔係隻隻Game裡面可以感受到架,因為遊戲世界裡面,唔會有引擊死火呢個問題

除左用左腳控制hand break

原帖由 PaTT 於 2009-2-18 07:55 發表

除左用左腳控制hand break

哈哈~請起我果時講考完車排
渣親戚架自動波PICNIC搵左根耐都唔知個handbreak係邊
原來係左腳到

原帖由 阿華田 於 2009-2-18 08:00 發表

哈哈~請起我果時講考完車排
渣親戚架自動波PICNIC搵左根耐都唔知個handbreak係邊
原來係左腳到

咁就叫footbrake啦